5p

Nagy portfóliók és cégek is gazdát cseréltek 2021-ben.

Az erősödő koncentráció egyik jele, hogy sok a céges fúzió vagy felvásárlás. Nincs ez másképp az ingatlanpiacon sem. Idén több jelentős magyar szereplő szerzett újabb pozíciókat Európában és persze itthon sem álltak le a tranzakciók.

Idén is voltak mega üzletek a felvásárlási piacon (fotó: pixabay.com)
Idén is voltak mega üzletek a felvásárlási piacon (fotó: pixabay.com)

Érdekes, hogy egyelőre nem a járvány rengette meg a cégeket, illetve ha eladták egyes üzletágaikat az nem azért történt, mert rosszul muzsikált volna, inkább arról lehet szó, hogy a járvány az alaptevékenység felé fordította a figyelmet és ilyenkor szokták úgymond kitisztítani a portfóliót.

Az egyik legnagyobb hazai játékos, az Indotek Group 5 belgrádi üzleti park 11 irodaházát vásárolta meg a Globe Trade Centre S.A.-tól. Ez volt az elmúlt évek legnagyobb tranzakciója a közép-kelet-európai ingatlanpiacon. Ennek révén a cégcsoport egy több mint 122 ezer négyzetméternyi bérbeadható irodaterülettel rendelkező irodaház-portfólióval lép be a szerb ingatlanpiacra.

Az Indotek Group üzleti stratégiájának mentén dinamikusan terjeszkedik a régióban, különösképpen a közép-kelet-európai, illetve dél-európai országokban, amelynek keretében nemrég Lengyelországban is jelentős tranzakciót bonyolított le. A nemzetközi terjeszkedési tevékenysége révén jelenleg már 10 országban van jelen, portfóliója pedig több mint 300 ingatlanból áll.

Nyugat-Európában a cégfelvásárlára is készülő befektetők manapság előszeretettel nézegetik az idősotthonokat és az azokat üzemeltető cégeket. Nagy üzlet ez arrafelé, az alábbi grafikon jól jelzi, hogy milyen sok országra terjed ki ez a biznisz.  

Nálunk még nem tartanak itt a hazai cégek, de néhány azért szépen halad a nyugati piacokon, ha nem is feltétlenül az idősotthonok területén. A Cordia például egyebek mellett a brit szigeteken terjeszkedett. Helyi stratégiai partnerével, a Matter Real Estate-tel együttműködve fektetett be az Auxesia Homes társaságba, amely a brit lakásügyi hatóság által szabályozott lakásszolgáltatóként megfizethető lakhatási lehetőségeket nyújt főleg a brit haderő volt és jelenlegi tagjainak, az állami egészségügy alkalmazottainak, valamint a mentőszolgálati dolgozóknak. Volt egy másik befektetésük is a szintén a szabályozott lakásszektorban tevékenykedő St. Arthur Homesba, továbbá a Cordia részesedést vásárolt a Matter ingatlanbefektetési alapjában is, amely egyesült királyságbeli és írországi ingatlanfejlesztőket finanszíroz strukturált tőkebefektetéseken keresztül.

A Duna House Group sem tétlenkedett, néhány napja megvásárolta az olasz HGroup cégcsoport 70 százalékát, a további 30 százalék megszerzésének opciójával. Az országos lefedettségű olasz csoport a leányvállalatán, a Credipass-on keresztül közel 1.000 pénzügyi szakértővel Olaszország második legnagyobb hitelközvetítője hálózati méret alapján, azzal a jövőbeli céllal, hogy a 2022-es év során eléri az első helyezést. Az olasz cégcsoport továbbá rendelkezik egy jelentős biztosításközvetítési tevékenységgel, valamint elkezdte felépíteni ingatlanközvetítői üzletágát is. A HGroup cégértéke elérheti a 40-45 millió eurót. Az akvizícióhoz kapcsolódóan a Duna House Group további, legfeljebb 6 milliárd forint értékű NKP-kötvény kibocsátását fontolja meg pénzügyi helyzetének megerősítése céljából.

Szintén a tanácsadói-közvetítői részterület fejleménye, hogy a magyar tulajdonú Robertson Hungary megvásárolta a BNP Paribas Real Estate Magyarország Tanácsadó és Ingatlankezelő Zrt.-t, amely az ingatlankezelés, projekt- és pénzügyi menedzsment területén nyújt szolgáltatásokat.

A vevő 2013 óta tagja a francia cég nemzetközi hálózatának és a tranzakció után is ott marad, közben a szolgáltatási portfóliója bővül az ingatlankezeléssel, a projekt- és pénzügyi menedzsmenttel és az ingatlan átvilágítással. A Robertson Hungary kizárólagos és közös, kettős megbízásainak volumene hozzávetőleg 200 000 négyzetméter irodaterületet foglal magában, míg a BNP Paribas Real Estate Hungary jelenleg 260 000 négyzetméternyi iroda, kiskereskedelmi és ipari ingatlant kezel Budapesten és Magyarország különböző térségeiben.

Nagyot szólt februárban, hogy az AKKO Invest bejelentette: 18,5 milliárd forintért megveszi a WING Csoporthoz tartozó NEO Property Services Zrt-t. A vevő történetében ez volt a legnagyobb bevásárlás. Magyarország egyik legnagyobb ingatlanüzemeltető és szolgáltató cége került a zsákjába. A NEO 2019-ben 23,3 milliárd forintos árbevételt és 1,5 milliárd forintos EBITDA-t ért el, az előzetes adatok alapján a vállalat 2020-ban is folytatta a növekedést, árbevételét 2015 óta közel megduplázta.

Erősen érinti a magyar piacot, hogy a CPI vételi ajánlatot jelentett be az osztrák Immofinanz összes forgalomban lévő részvényére. Mindkét cég jelentős kereskedelmi ingatlanportfóliót tart fenn nálunk. A vevőjelölt első lépésként 21,4 százalékos részt vett, majd további 10,6 százalékot szeretne megszerezni az Immofinanzból, ezzel jelentős befolyással bírna a cégben.

 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ki akar házat venni az akkuval elárasztott Gödön?
Mester Nándor | 2024. március 27. 18:32
Jön a harmadik akkugyár Gödre, de nem jönnek a vásárlók. Legalábbis semmi nem mutat arra, hogy megfordulna az a csökkenő tranzakciós trend, ami épp a Samsung odatelepülése, vagyis a 2010-es évek vége óta tart. Elfogytak az akkorra megépített új otthonok, újak alig jöttek helyükbe, viszont lassan, de folyamatosan növekszik a használt házak kínálata. Ez még nem menekülés, de vannak már olyanok, akik nem kérnek a környezetszennyezésből, ráadásul úgy érzik, ingatlanuk értéke is megsínyli ezt, így jobb most kiszállni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Legalább hatszor annyit kóstál ma Orbán Viktor budai háza, mint amikor vette
Mester Nándor | 2024. március 20. 18:47
Örülhet a parlamenti patkóban a nulladik szektor 14-es számú székében ülő miniszterelnök. Nem maradt le a nagy lakásár-robbanásról. Feltételezzük, hogy történt korszerűsítés a fele részben még 2002-ben tulajdonába került és a budai elitnegyedben lévő ingatlanán, így az bizonyosan megtartotta értékét a környék átlagával. Ám minthogy erről az átalakításról vagy korszerűsítésről nincsenek hivatalos adatok, a pontosabb értékmeghatározáshoz segítségül hívtuk, hogy mi minden történt a közvetlen környék lakáspiacán az eltelt több mint két évtizedben.
Ingatlan Belvárosi lakásra vágynak a fiatalok
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 16:20
A lakást bérlők egyharmada harminc év alatti, akiknél az első számú preferencia a belvárosi élet. Ezzel szemben az életkor előrehaladtával többen választják az agglomerációt bérlés esetén is. A külföldi bérlők drágábban bérelnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG