Gasztró

A tökéletes forralt bor titka: így készítik a legendás chefek, mutatjuk a recepteket

  • Szerző:nuus
  • 2021.12.21 | 15:18

Mutatunk két receptet és videót is, a világ két talán legismertebb szakács-legendájától, hogy biztosan jól teljenek a karácsonyi ünnepeket.

Mindenki másképp készíti Magyaroszágon is a forralt bort, ahány ház annyi recept. Mutatunk két receptet, a világ két talán legismertebb szakács-legendájától, hogy biztosan jól teljenek a karácsonyi ünnepeket.

Jamie Oliver

Mondj egy szakácsot, aki nála ismertebb lenne a magyarok körében. Ugye? Nehezen tudsz ilyet, ezért az ő receptjét mutatjuk először. Nagy csavar nincs benne, de pár olyan összetevő így is bele fog kerülni, amire garantáltan felhúzod majd a szemöldököd.

Hozzávalók:

  • 2 üveg Chianti – ha nincs, akkor valamilyen olasz vörösbor
  • 2 db mandarin
  • 1 db citrom és lime
  • 200 g porcukor
  • fűszerek: szegfűszeg, fahéjrúd, szerecsendió, vaníliarúd, csillagánizs, babérlevél

Kizárólag a toszkán Chiantit ajánlja, na de mi ne legyünk ennyire sznobok, maradjunk annyiban, hogy bármilyen más olasz vörösbor meg fog felelni, és elképesztő ízorgiát kapunk majd.

A citrusokat meghámozzuk és kifacsarjuk a levüket, ezeket pedig a cukorral közepes lángon pár percig forraljuk. Ha összeolvadt, jöhetnek bele a fűszerek, vagyis a szegfűszeg, a fahéj, a babérlevél, pár csipet őrölt szerecsendió, a hosszában kettévágott vaníliarúd.

Ehhez a sziruphoz adjunk annyi bort, hogy ellepje.

Ezt a cukros főzetet alacsony lángon addig párologtatja, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik a borban. Amikor megvan, teljesen sziruppá forralja. Amikor ez kész, akkor megy bele a bor, és a csillagánizs.

És kész is.

Gordon Ramsay

Na ő a másik név, akit sokan ismernek itthon, persze van nála jobb szakács is. De az ő receptjét is érdemes megpróbálni, hiszen egy kicsit más mégis igazán különleges. A szakmai teljesítménye magáért beszél, ám a stílusával van némi probléma.

Hozzávalók:

  • minőségi vörösbor
  • fűszerek: kardamom, szegfűszeg, csillagánizs, citromfűgyökér, fahéjrúd
  • 1 db narancs
  • barna cukor – ízlés szerint
  • tartósított gyömbér (a gyömbér törzse édes szirup), ha nincs, akkor aszalt vagy friss

Itt jön a csavar. Az összes fűszert becsomagolja egy szövetbe, és narancsok társaságában engedi bele a meleg borba, amelyet lassan melegít fel.

Ugye tudjuk azt, hogy a forralt bort nem forraljuk, csak melegítjük.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.