Gasztró
A tökéletes forralt bor titka: így készítik a legendás chefek, mutatjuk a recepteket
Mutatunk két receptet és videót is, a világ két talán legismertebb szakács-legendájától, hogy biztosan jól teljenek a karácsonyi ünnepeket.
Jamie Oliver
Mondj egy szakácsot, aki nála ismertebb lenne a magyarok körében. Ugye? Nehezen tudsz ilyet, ezért az ő receptjét mutatjuk először. Nagy csavar nincs benne, de pár olyan összetevő így is bele fog kerülni, amire garantáltan felhúzod majd a szemöldököd.
Hozzávalók:
- 2 üveg Chianti – ha nincs, akkor valamilyen olasz vörösbor
- 2 db mandarin
- 1 db citrom és lime
- 200 g porcukor
- fűszerek: szegfűszeg, fahéjrúd, szerecsendió, vaníliarúd, csillagánizs, babérlevél
Kizárólag a toszkán Chiantit ajánlja, na de mi ne legyünk ennyire sznobok, maradjunk annyiban, hogy bármilyen más olasz vörösbor meg fog felelni, és elképesztő ízorgiát kapunk majd.
A citrusokat meghámozzuk és kifacsarjuk a levüket, ezeket pedig a cukorral közepes lángon pár percig forraljuk. Ha összeolvadt, jöhetnek bele a fűszerek, vagyis a szegfűszeg, a fahéj, a babérlevél, pár csipet őrölt szerecsendió, a hosszában kettévágott vaníliarúd.
Ehhez a sziruphoz adjunk annyi bort, hogy ellepje.
Ezt a cukros főzetet alacsony lángon addig párologtatja, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik a borban. Amikor megvan, teljesen sziruppá forralja. Amikor ez kész, akkor megy bele a bor, és a csillagánizs.
És kész is.
Gordon Ramsay
Na ő a másik név, akit sokan ismernek itthon, persze van nála jobb szakács is. De az ő receptjét is érdemes megpróbálni, hiszen egy kicsit más mégis igazán különleges. A szakmai teljesítménye magáért beszél, ám a stílusával van némi probléma.
Hozzávalók:
- minőségi vörösbor
- fűszerek: kardamom, szegfűszeg, csillagánizs, citromfűgyökér, fahéjrúd
- 1 db narancs
- barna cukor – ízlés szerint
- tartósított gyömbér (a gyömbér törzse édes szirup), ha nincs, akkor aszalt vagy friss
Itt jön a csavar. Az összes fűszert becsomagolja egy szövetbe, és narancsok társaságában engedi bele a meleg borba, amelyet lassan melegít fel.
Ugye tudjuk azt, hogy a forralt bort nem forraljuk, csak melegítjük.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.