Kiszivárogtak az Intel olcsóbb lapkakészletei

intel celeron pentium core i3 i5 i7 processzor cpu hardver számítógép
Vágólapra másolva!
Még a H610 esetében is elérhető lesz a DDR5 és a PCI Express 5.0.
Vágólapra másolva!

Felső kategóriás rajtot vett idén ősszel az Intel processzorok legújabb generációja, az Alder Lake családba tartozó termékekből csak a Core i5 / i7 / i9 modellek egy része került piacra, ráadásul ezek kizárólag a csúcs Z690 lapkakészletes alaplapokba tehetőek be. A jövő év elején megváltozik a helyzet, bemutatkoznak majd a megfizethetőbb 12. generációs Core központi egységek, plusz a hozzájuk szánt alaplapi lapkakészletek.

A kép csak illusztráció Forrás: Tookapic / Pexels

Egy korábban számos alkalommal hiteles információkat szivárogtatott twitterező a hétvégén lerántotta a leplet a megfizethetőbb alaplapi lapkakészletekről, a táblázat alapján nem fog jelentős meglepetést okozni a H670 / B660 / H610 termékekkel az Intel. Jó hír, hogy mindegyik chipset támogathatja a DDR4 mellett a DDR5 rendszermemória használatát, továbbá a PCI Express 5.0-ról sem kell lemondani velük.

Viszont az Inteltől megszokott módon lesznek szándékosan fájdalmas limitációk: semelyik olcsóbb chipsettel szerelt alaplap sem engedi majd a processzorok túlhajtását, továbbá a H610 esetében a rendszermemória overclockolásáról is letehetnek a vevők.

Emellett H610-es alaplapok nem kínálnak PCI Express 4.0 síneket: a jelek szerint a videókártya fogadására kitalált foglalatuk PCI Express 5.0 x16 szabványú lesz, azonban az M.2 NVMe SSD háttértárak számára csak PCI Express 3.0 szabványú kapcsolatot kínálhatnak. Végül a társaival ellentétben a lapkakészlet a 20 gigabites USB 3.2 Gen 2×2 szabványt sem ismerheti még.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!