Rózsaszínűre változott két tó színe a környezetszennyezés hatására

Forrás: Shutterstock/matteo it -
környezetszennyezés Argentína
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A jelenség nem teljesen új, a tavak máskor is öltöttek már rózsaszínes árnyalatot, ezúttal azonban különösen élénk rózsaszínben pompázik például a Corfo nevű lagúna. 

Környezetvédők szerint a Chubut tartományban, Trelew várostól harminc kilométerre fekvő tavak színe azért változik meg, mert a térségben működő halászati üzemek beléjük ürítik szennyvizüket, benne az elszíneződést okozó nátrium-szulfit tartósítószert.

A szokásosnál is nagyobb elszíneződést az okozhatta, hogy a tartományi fővárosban, Rawsonban működő, főleg homárt és tőkehalat exportáló halfeldolgozók, az ottani lakosság lázongása miatt jelenleg nem tudnak a szokásos helyen megszabadulni szennyvizüktől, így azok is a Corfóba és a közelében fekvő másik sekély tóba ürítik hulladékukat, ahelyett, hogy egy távolabb fekvő szennyvíztelepre szállítanák, vagy a közelben létesítenének víztisztítót.

Illusztráció. Forrás: Shutterstock/matteo it

A bűzt és a rovarokat megelégelő rawsoniak torlaszokkal állják útját a szennyvizet szállító kamionoknak, napi több tucat szállítmánynak, amelyet minden kezelés nélkül engednek ki a környékbeli vízfolyásokba és tócsákba.

Az aktivisták amiatt is aggódnak, hogy a szennyvízben lévő kemikáliák beszivárognak a talajvízbe is. A halfeldolgozók szennyvizét szállító kamionok ügye a környezetvédelemért folytatott küzdelem szimbóluma lett a tartomány fővárosában.

A dél-argentínai Chubut tartomány mezőgazdaságból, élelmiszeriparból, halászatból és turizmusból él, híres a Tombo-fokon élő bálnákról és pingvinekről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.