Vb 2022: Ha nem jutunk ki, akkor talicskával fogják eltolni Sousát – lengyel lapszemle

Cs. B.Cs. B.
Vágólapra másolva!
2021.11.16. 08:09
null
Finoman szólva sem elégedettek Paulo Sousa döntéseivel a lengyel sajtóban (Fotó: Török Attila)
Mint ismert, a 2022-es labdarúgó-világbajnokság európai selejtezősorozatának I-csoportjában, az utolsó, 10. fordulóban Magyarország idegenben 2–1-re legyőzte Lengyelországot. A mérkőzés után a lengyel sajtóban a csalódott hangok voltak hangosabbak, mivel a mieink elleni vereséggel veszélybe került válogatottjuk hazai szereplése a pótselejtezőn, melyen így jóval nehezebb ellenfelet kaphatnak.

 

Az egyik legnagyobb lengyel sportnapilap, a Sport.pl a 96-szoros lengyel válogatott exjátékossal, Jacek Bakkal beszélt, aki amellett, hogy nem volt elégedett a mérkőzés képével, Paulo Sousa szövetségi kapitány döntéseit sem igazán értette.

„Sajnálatos, ami történt! Nem értem, mit csinált az edző és azt sem, hogy egyes játékosok, miért játszhattak. TymoteuszPuchacz-ra nem számítanak a klubcsapatában, a Union Berlinben, a válogatottban mégis a kezdő tizenegyben kapott helyett. Ráadásul úgy teljesített, mint egy utánpótlás-válogatott... Mit csinált az első kapott gólunknál? Odaajándékozott egy gólt a magyaroknak – fakadt ki a Sport.pl-nek, Jacek Bak, aki kitért a pihenőt kapó Lewandowskira is. – Amit leginkább nem értek, hogy miért nem játszott Robert? Andorra ellen ott volt, de Magyarország ellen nem. Érthetetlen.

Bak emlékeztetett, hiába kerültek a lengyelek a playoffkörbe, nem mindegy, hogy kit kapnak meg jövőbeli ellenfelükként.

„Oké, pótselejtezőt játszunk, de nem mindegy, hogy Olaszország ellen szereplünk idegenben, vagy mi látjuk majd vendégül a finneket. Sousa rossz döntései miatt megérdemli a kritikát. Ha nem jutunk ki a világbajnokságra, akkor talicskával tolják majd el a módszereivel együtt.”

A Sportowe Fakty hasonlóan csalódott a válogatott teljesítménye miatt, s a lengyel válogatott legendás középpályását, a jelenleg UEFA-alelnökként tevékenykedő Zbigniew Boniek szavait is megjelenítette.

„Tizenkét csapat közül csak három jut ki a vb-re. A mai nap a labdarúgásunk fekete hétfője volt” – idézik a lengyel szövetség korábbi elnökét.

A lap vészjóslóan kiemeli, mely csapatokkal találkozhat Lengyelország a playoffkörben.

„Hadd emlékeztessünk, hogy ezekkel a csapatokkal találkozhatunk: Portugália, Olaszország, Svédország, Oroszország, Skócia, Törökország, Észak-Macedónia és Finnország. A november 26-án esedékes sorsolás létfontosságú lesz a sokat kritizált Sousának.”

A Pilka Nozna sem értette, a szövetségi kapitány miért hagyott ki kulcsjátékosokat a kezdőből – mindössze két játékos volt ott az Andorra elleni kezdőben –, főleg úgy, hogy szerinte tudhatta azt is, a magyar válogatottnak nincsen vesztenivalója.

Lengyelországnak azért nem volt tét nélküli a mieink elleni találkozó, mert a csoportmásodikok rangsorában – melyben az összesített pontszám a mérvadó, a csoportok utolsó helyezettjei elleni meccseket leszámítva – jelenleg a hatodikok, azonban ez a keddi selejtezők kimeneteleinek függvényében változhat. Az első hat nemzet kiemelt, míg a további négy, és a Nemzetek Ligájából playoffkörre jogosult két ország nem. A pótselejtező első körében a kiemeltek játszanak hazai pályán, a másodikban ez a sorsolástól függ.

Az elődöntőkből és döntőből álló pótselejtező megrendezésére 2022 márciusában kerül sor.

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK
10. FORDULÓ
I-CSOPORT
Lengyelország–Magyarország 1–2 (0–1)

Varsó, Nemzeti Stadion, 56 197 néző. Vezette: Tiago Martins (portugál)
LENGYELORSZÁG: Szczesny – Dawidowicz, Kedziora, J. Bednarek, Puchacz (Placheta, 83.) – Cash (Józwiak, a szünetben), Linetty (P. Frankowski, 65.), Klich, Moder (Zielinski, a szünetben) – Swiderski, Piatek (Milik, 65.). Szövetségi kapitány: Paulo Sousa
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Fiola, Lang, Szalai A. – Nego, Nagy Á. (Vécsei, 90.), Schäfer, Nagy Zs. – Varga K. (Gazdag, 58.), Szalai Á. (Hahn J., 89.), Schön (Kiss T., 72.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Swiderski (61.), ill. Schäfer (37.), Gazdag (79.)

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

A csoport többi mérkőzésén
San Marino–Anglia 0–10
(Maguire 6., F. Fabbri 15. – öngól, H. Kane 27. – 11-esből, 32., 39. – 11-esből, 42., Smith-Rowe 58., Mings 69., Abraham 78., Saka 80.)
Albánia–Andorra 1–0 (Cekici 73. – 11-esből)

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Anglia 10 8 2 39– 3 +36 26
2. Lengyelország 10 6 2 2 30–11 +19 20
3. Albánia 10 6 4 12–12 0 18
4. MAGYARORSZÁG 10 5 2 3 19–13 +6 17
5. Andorra 10 2 8 8–24 –16 6
6. San Marino10 10 1–46–45 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik