Eltűnhet a lovaglás az öttusa számai közül

A modern öttusa testülete titokban megszavazta, hogy a lovaglást kiveszik a sportágból.

2021. november 2., 16:21

Szerző:

A tokiói olimpián történt zavargások után a modern ötkarikás játékokról is kivonják a lovaglást. A modern ötkarikás sportág irányító testülete titokban megszavazta, hogy a lovaglást kiveszik a sportágból, és kerékpározással helyettesítik – írja több forrás nyomán a Guardian.

A döntést, amelyet állítólag a napokban hozott meg az UIPM végrehajtó bizottsága, a tokiói olimpián történt megrázó jelenetek sürgették, amikor egy német edző megütött egy lovat, miután az nem volt hajlandó átugrani egy kerítést.

Az UIPM nem kívánt nyilatkozni, amikor a Guardian megkereste őket a történtekkel kapcsolatban. Egy közleményben azonban azt írták: „Az UIPM elkötelezettségének részeként, hogy a modern ötkarikás sportág erős, dinamikus profilját fenntartsa, egy sor stratégiai megbeszélést tart. A találkozók eredményét egy november 4-én megjelenő sajtóközleményben részletezzük” – áll a közleményben.

A korábbi brit modern öttusázó, Kate Allenby, aki a sydneyi olimpián bronzérmet nyert a brit csapattal, azt nyilatkozta a Guardiannek, hogy a lovaglás leváltása „katasztrófa” lenne a sportág számára. „Erről muszáj beszélni, mivel ez már nem ugyanaz a modern ötkarikás sport lenne, ha nincs benne lovaglás” – tette hozzá.

Az UIPM azután lépett, hogy Tokióban heves kritikák érték a sportágat. A német versenyzőt, Annika Schleut, aki a díjugratás előtt aranyérmes volt, sírni látták, miután lova, Saint Boy nem volt hajlandó átugrani az akadályokat. A német edzőt, Kim Raisnert, akit láttak, amint megütötte Saint Boy-t, hazaküldték Tokióból, és az UIPM megígérte, hogy teljes körű vizsgálatot folytat, valamint fegyelmi büntetést szab ki Raisnerre – írja a hírportál. 

(Kiemelt kép: 2021. augusztus 06., Japán. A német Annika Schleu lova, Saint Boy nem hajlandó ugrani. Fotó: F: Marijan Murat / dpa Picture-Alliance via AFP)