Most már a háziorvosok is tesztelhetik a koronavírus-gyanús pácienseket

Forrás: Cryptographer/Shutterstock.com -
koronavírus gyorsteszt háziorvos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Közel 800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok a koronavírus-gyanús betegek tesztelésére - olvasható a koronavirus.gov.hu kormányzati portálon. A gyorstesztekkel ki lehet szűrni a gyanús eseteket a nagyszámú szezonális légúti betegségekkel jelentkezők közül - indokolták az újabb gyorstesztek beszerzését.

A koronavírus tünete a száraz köhögés, a láz, a nehézlégzés, a hirtelen szaglásvesztés, ízérzés zavara. A fertőzés gyanújának megalapozottságáról továbbra is a háziorvosok döntenek - közölték.

Tesztelni kell akkor is, ha a tünetes beteg egészségügyi dolgozó, szociális dolgozó, szociális gondozott, igazolt koronavírus-fertőzött kontaktja, továbbá, ha járóbeteg- vagy fekvőbeteg-ellátásra szorul - írták.

Forrás: Cryptographer/Shutterstock.com

Gyanú esetén a beteget jelentkezéskor a háziorvosi rendelőben tesztelni kell. A háziorvos átirányíthatja a pácienst PCR-tesztre is, amelyet szükség esetén otthoni mintavételezéssel mentő is elvégezhet. A PCR-mintavételezés hatósági áron a kijelölt egészségügyi szolgáltatóknál is elérhető - tették hozzá.
Igazolt fertőzés esetén a hatósági házi karantén továbbra is 10 nap. Légúti tünetek esetén lehetőleg telefonon kell jelentkezni a háziorvosnál, aki dönt a tesztelésről, szükség esetén pedig megszervezi a rendelőben a betegvizsgálatot, vagy a kórházi ellátást.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a vírus ellen a védőoltás a legerősebb védelem, az oltatlanokat súlyos lefolyású betegség fenyegeti. A beoltottaknak ugyanakkor - hangsúlyozták - kevesebb, mint 1 százaléka betegszik meg, tüneteik általában enyhék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.