Hirdetés
. Hirdetés

Ismeretlen, a Tejútrendszer központjából érkező jeleket észleltek

|

A rádióhullámok látszólag véletlenszerűen kapcsolnak be és ki.

Hirdetés

Űrszakértők új, szokatlan rádióhullámokat észleltek, amelyek a Tejútrendszer galaxis központjából érkeztek. Az energiaszignál nem hasonlít semmilyen korábban vizsgált jelenséghez, és egy eddig ismeretlen csillagászati objektumra utalhat.

Az objektum fényessége drámaian változik, és a jel látszólag véletlenszerűen kapcsol be és ki.

"Az új jel legfurcsább tulajdonsága, hogy nagyon nagyfokú polarizációval rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy fénye csak egy irányban oszcillál, de ez az irány az idővel váltakozik" - olvasható a sajtóközleményben.

A kutatócsoport kezdetben azt gondolta, hogy ez egy pulzár lehet - a gyorsan forgó neutroncsillagok (halott csillagok) egy nagyon sűrű típusa, vagy egy olyan csillagtípus, amely hatalmas napkitöréseket bocsát ki. Az új rádióhullám-forrás jelei azonban nem egyeznek azzal, amit a csillagászok az ilyen típusú csillagoktól várnak.

Hirdetés

"Ez az objektum abban egyedülálló, hogy láthatatlanul indult, majd fényessé vált, elhalványult, majd újra megjelent. Ez a viselkedés rendkívüli volt" - mondta a tanulmány társszerzője, Tara Murphy.

Az objektumot eredetileg az égbolt felmérése során vették észre az ASKAP néven ismert 36 tányéros Australian Square Kilometre Array Pathfinder rádióteleszkóp segítségével, amelyek egy távcsőként működnek együtt a nyugat-ausztráliai Murchison Rádiócsillagászati Obszervatóriumban.

A további megfigyeléseket az új-dél-walesi Parkes rádióteleszkóppal és a Dél-afrikai Rádiócsillagászati Obszervatórium MeerKAT teleszkópjával végezték. A Parkes-teleszkóp azonban nem észlelte a forrást. "Ezután megpróbálkoztunk az érzékenyebb MeerKAT rádióteleszkóppal Dél-Afrikában. Mivel a jel időszakosan jelentkezett, néhány hetente 15 percre figyeltük meg, reméltük, hogy újra látni fogjuk" - mondta Murphy a közleményben.

"Szerencsére a jel visszatért, de azt tapasztaltuk, hogy a forrás viselkedése drámaian megváltozott - a forrás egyetlen nap alatt eltűnt, holott a korábbi ASKAP megfigyeléseink során hetekig látható volt."

Murphy szerint nagyobb teljesítményű teleszkópok, például a tervezett Square Kilometre Array segíthetnek a rejtély megoldásában. A tömb a világ legnagyobb rádióteleszkópjának megépítésére irányuló nemzetközi erőfeszítés, amely várhatóan a következő évtizedben készül el.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.