Székely népi játékkal indul az évad

Az Idesereglik, ami tovatűnt – Óda az énekes madárhoz Tamási Áron eredeti műve nyomán készült (nép)zenés-(nép)táncos színházi feldolgozásában az autentikus folklór – újszerűen, szokatlanul – kortársszínházi játékstílussal kerül szerves egységbe, ahogy a darabot ajánló szövegben írják.

2021. szeptember 19., 17:43

Szerző:

A Magyar Állami Népi Együttes táncszínházi játékában mai problémákra keresik a választ a folklóron keresztül. A darabban a negyvenhez közeledő Eszter és Regina szeretnének megállapodni és családot alapítani, míg párjaik, Lukács és Máté ezt halogatnák addig, ameddig stabil egzisztenciát nem teremtenek ehhez. Ebben a feszült párkapcsolati helyzetben Magdolna és Móka, a két tinédzser mutatja meg nekik, hogy az embert boldoggá csak az őszinte szerelem teszi, és az ad az életkezdéshez elegendő bátorságot. Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor; zeneszerző és zenei szerkesztő: Pál István Szalonna.

A képre kattintva galéria nyílik meg.

 

 

(Kiemelt kép: Táncosok a Magyar Állami Népi Együttes Idesereglik, ami tovatűnt - Óda az énekes madárhoz című táncszínjátékának főpróbáján a Hagyományok Házában 2021. szeptember 16-án. Fotó: Dimény András / 168.hu)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.