Hihetetlen fordítás és szoros verseny: Megvédte vb-címét az olasz kerékpáros

Filippo Ganna kerékpár
Italian Filippo Ganna of Ineos Grenadiers Team competes in the time trial race, from Knokke-Heist to Brugge, during the Men's Elite as part of the UCI World Championships Road Cycling Flanders 2021, in Bruges, on September 19, 2021. - UCI World Championships Road Cycling Flanders 2021 takes place from September 19 until September 26, 2021, in several cities in the Belgian region of Flanders. (Photo by DAVID STOCKMAN / BELGA / AFP) / Belgium OUT
Vágólapra másolva!
Az olasz Filippo Ganna szoros versenyben tavaly után idén is megnyerte az egyéni időfutamot az országúti kerékpárosok világbajnokságán.

A bő másfél hónappal ezelőtt megrendezett tokiói olimpia egyéni időfutamának három dobogósa, Primoz Roglic, Tom Dumoulin és Rohan Dennis sem volt ott a rajtban. Velük szemben a tavalyi vb legjobb három helyezettje ismét megmérettette magát.

Filippo Ganna, Wout Van Aert és Stefan Küng mellett Kasper Asgreen, Tadej Pogacar, Remco Evenepoel és Rémi Cavagna voltak még éremesélyesek. Közülük Van Aert és Evenepoel is hazai pályán bizonyíthatott.

A két belga bringás közül a még mindig csak 21 éves Evenepoel alacsony rajtszáma miatt nagyon hamar célba ért és át is vette a vezetést. A pálya 43,3 kilométer hosszú volt - a rajt a tengerparton, Knokke-Heistben, a befutó pedig Bruges városában volt.

A vb-cím a hazai pályán tekerő Van Aert és a címvédő Ganna között dőlt el. Az első ellenőrző pontnál, 13,8 kilométert követően hét másodperccel a belga járt előrébb. A pálya középső szakaszán Ganna tekert jobban, aki 0.8 másodpercre megközelítette ellenfelét.

Az utolsó tíz kilométeren az olasz bringás csendre késztette azt a több tízezer hazai rajongót, akinek kedvencét öt másodperccel maga mögé utasította.

Filippo Ganna 2020 után 2021-ben is megnyerte az egyéni időfutamot a világbajnokságon.

Tavaly hazai pályán, Imolában tudott diadalmaskodni - ha ez nem lenne elég, a tokiói olimpián pályakerékpárban szerzett aranyérmet.

Filippo Ganna megvédte világbajnoki címét egyéni időfutamban Forrás: AFP/David Stockman

A belgák így is sikeres napot zárhatnak, ugyanis Van Aert ezüstérme mellett Evenepoel révén a bronzérem is az övék lett. A szám visszavonuló négyszeres világbajnoka, Tony Martin a hatodik legjobb időt tekerte, amivel a győztes Gannától szűk másfél percet kapott.

A 25 éves Ganna a hatodik olyan kerékpáros lett, aki ebben a számban minimum duplázni tudott.

A verseny egyetlen magyar indulója Peák Barnabás volt, aki Rigoberto Uran személyében egy igazi klasszist is maga mögé utasítva a 29. helyen zárt. A 22 éves fiatal 50.754 km/órás átlaggal teljesítette a távot.

A tervek szerint Peák mellett Pelikán János, az idei Tour de Hongrie legjobb magyar versenyzője is rajthoz állt volna, azonban egy betegség miatt végül nem tudta vállalni az indulást.