7 °C Budapest
Football field conner

Befektetés vagy gyűjtőszenvedély? Egyszerű sportrelikviák is vagyonokat érhetnek pár évtized múlva

2021. szeptember 19. 15:10

A koronavírus-járvány brazil áldozatainak megsegítése céljával rendeznek a jövő hét elején árverést Londonban Pelének, a brazil futball élő legendájának relikviáiból.

A javarészt a háromszoros világbajnokhoz kötődő, csaknem háromszáz műtárgyból és ikonikus emléktárgyból álló gyűjteményt maga Pelé ajánlotta fel - írta az insidethegames.biz. A kalapács alá kerülő különlegességek között van az egykori zseniális játékos bronzból készült, 18 karátos arannyal bevont lábszobra, amelyet az ő megrendelésére alkotott meg egy olasz szobrász. Az elárverezendő tételek között aláírt mezek és fotók sorakoznak, utóbbiak egyike azt a jelenetet örökíti meg, amikor Pelé a levegőbe ugrik az 1970-es világbajnokság döntőjében, ahol Brazília 4-1-re legyőzte Olaszországot, s a klasszis csatár harmadszor is vb-aranyérmes lett.

A jótékonysági aukcióból befolyt pénz, amelyet a pandémia legszegényebb áldozatainak javára használnak fel, a Pelé Alapítvány számlájára kerül. Brazília a koronavírus-világjárvány egyik legsúlyosabban érintett országa az eddigi 21 millió megbetegedéssel és 587 ezer halálesettel. Pelét másfél hete daganatos megbetegedéssel operálták meg egy Sao Pauló-i kórházban, jelenleg lábadozik a 80 éves futballista, aki lánya elmondása szerint jól érzi magát, nincsenek fájdalmai, a közérzete és a hangulata is jó.

A sportrelikviák mindig keresettek

Idén nyár közepéig tartott az Euro 2020, UEFA Labdarúgó-Európa-bajnokság, a döntőben Olaszország győzedelmeskedett Anglia felett. A sportesemény a magyarokat is megmozgatta, nem csak a magyar válogatott részvétele miatt, hanem mivel az ország a rendező helyszínek között is képviseltette magát. Az ilyen nagyobb sportrendezvények, mint az olimpia, paralimpia is, a rajongókat különböző szuvenírek, sportereklyék beszerzésére is ösztönzik. Ezt támasztotta alá a Vatera és a Jófogás online piacterek tapasztalata is.

A kifejezetten futball témájú hirdetések száma márciusban tetőzött (akár 2500 db hirdetés is futott foci, futball, mez kifejezésekkel), azóta kevesebb sportrelikviát ajánlottak megvételre a felhasználók. Cserébe az ilyen jellegű hirdetések iránti kereslet átlagosan 70%-al magasabb volt, mint előző év azonos időszakában-, amiből az látható, hogy a foci EB-re való készülés miatt megnövekedett az érdeklődés a vonatkozó termékek iránt

- közölte korábban lapunkkal a Jófogás. A Vatera is hasonló tapasztalatokról számolt be akkor:

Az idei futball-Eb szezonjában (június 1. és július 11 között)  20 százalékkal növekedett a labradúgás kategóriában értékesített termékek száma az azt megelőző 40 napos időszakhoz képest. Az eladások által generált forgalom terén a növekedés 21 százalékos volt a Vaterán

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- közölték. Azonban nemcsak a közvetlenül focival kapcsolatos relikviák forgalmában lehetett tetten érni, hogy Európa-bajnokságot rendeztek. A járulékos termékkategóriák, mint a sporteszközök, vagy szórakoztató elektronikai árucikkek - főként a tévék - iránt is nőtt a kereslet.

Sokat érhet egy-egy emléktárgy

A foci-Eb alatt és után sok féltve őrzött kincs került elő a kínálati oldalon: a Jófogás hirdetései közt az egyik legmagasabb összegben, 650 ezer forintért Szilágyi Katalin kézilabdázónak az atlantai olimpián viselt meze szerepelt, de megtalálható volt az Aranycsapat által küldött 1956-os képeslap 169 ezer forintért, illetve az 1991-es magyar válogatott meze is 120 ezer forintért.

A Vaterán legdrágábban elkelt relikvia egy húsz darabos futballmez-gyűjtemény volt. További érdekesség, hogy a Ribery Bayern München hazai dedikált meze 30 ezer forintot ért meg egy vásárlónak, míg egy a 2021-es Fradi BL-csapat által dedikált szurkolói sál pedig 26 ezer forintért talált gazdára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm