7 °C Budapest
Two gray british cats watching the work of the robot vacuum cleaner

Itt a leplezetlen igazság a robotporszívókról: mutatjuk, hogyan válassz

2021. szeptember 19. 12:04

Jól hangzik, hogy egy robot végzi el helyettünk a porszívózást, miközben mi mással foglalkozunk, de több szempontot is mérlegelni kell, ha nem csak egy drága, távirányítós macskasétáltatót szeretnénk a lakásba. Gyakran vagyunk otthon vagy sokat utazunk? Jól jön egy App-on keresztül távolról is irányítható takarítógép? Melyik a számodra legjobb robotporszívó?

A Tudatos Vásárló Egyesület összeszedett néhány szempontot, ami segíthet vásárlás előtt.

Ideális lakás a robotporszívónak

A robotporszívók előnye leginkább azokban a minimalista, tágas lakásokban használható ki a legjobban, amelyek nincsenek telezsúfolva bútorral, földre tornyozott könyvekkel, dísztárgyakkal, szétszórt ruhákkal, játékokkal, így a készüléknek van helye szabadon mozogni. A magas ajtóküszöb és vastag szőnyeg szintén akadályt jelenthet, az alacsony kanapé vagy szekrény alá pedig könnyen beszorulhat a készülék. Egy zsúfolt, zegzugos, sok szőnyeggel borított lakásban egy robotporszívóval

könnyen azon kapjuk magunkat, hogy több időt töltünk az előzetes pakolással, készülék kiszabadításával a kanapé alól, kábelek közül, mint amennyit megspórol nekünk a takarítással.

Habár a robotporszívók között is van különbség abban a tekintetben, hogy milyen jól takarítják ki a lakást, általánosságban elmondható, hogy még a legjobb robotporszívók sem olyan hatékonyak, mint a „klasszikus” vezetékes társaik. Létjogosultságuk a függetlenségben és rendszerességben rejlik.

Nemzetközi fogyasztóvédő szervezetek az elmúlt években végzett rendszeres labortesztjeiből az derül ki, hogy a legjobb robotporszívók a keménypadlón (parketta, padlócsempe) teljesítményben felveszik a versenyt a „hagyományos” vezetékes társaikkal. Egy átlagos robotporszívó vezetékes társaihoz hasonlóan padlócsempéről, parkettáról akár az összes port, morzsát vagy a szálakat, szöszöket eltávolítja.

Mivel szívóteljesítményük gyenge, így szőnyegen sajnos nem teljesítenek ilyen jól. Míg a jobb vezetékes porszívók szőnyegből is eltávolítják pornak akár 80-90%-át, a legjobb robotporszívók is csak közel a felével birkóznak meg. Vagyis ez utóbbinál nem ússzuk meg a kézi porszívózást.

Nem pakol el helyettünk

Habár jó esetben a porszívózást elvégzi helyettünk, azzal számolni kell, hogy a hatékony takarítás érdekében érdemes előre elpakolni a földön lévő ruhákat, kisebb tárgyakat (váza, könyvkupac), játékokat. A kábeleket rögzítsük a földhöz, vagy tegyük magasba.

Az első küldetés

Első alkalommal mindenképp kövessük nyomon a készüléket, így könnyen feltérképezhetjük, hogy melyek a gyenge pontok számára a lakásunkban, így a későbbiekben könnyebben közlekedhet majd a porszívónk.

Tiltott zónák

A robotporszívók navigációs rendszere sokféle lehet: kamerával, szenzorokkal, lézerrel, infravörös fénnyel ill. ezek kombinációjával tájékozódhatnak. Vannak olyan készülékek, amelyek App-ján a lakás térképén bejelölhetjük azokat a területeket, szobákat, ahova nem szeretnénk, ha bemenne a porszívó.

Több robotporszívóhoz ún. virtuális fal vagy világítótorony is csatlakoztatható. A virtuális fal infravörös fényt bocsát ki, és így képez áthatolhatatlan határt a készülék számára. A világítótorony, viszont azt a területet jelöli ki a porszívónak, amit bejárhat. Ráadásul léteznek koszérzékelővel felszerelt készülékek is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Tisztítás, karbantartás

Mivel ezeknek a készülékeknek többnyire kicsi a portartálya, készüljünk fel arra, hogy gyakrabban kell üríteni és tisztítani a szűrőt vagy szűrőket. Többféle szűrőtípussal találkozhatunk a robotporszívók esetében, akárcsak a hagyományos porszívóknál. Aki allergiás, annak a HEPA szűrős modelleket ajánlják a szakértők, habár a legtöbb készülékben megtalálható szűrők is nagyon hatékonyan távolítják el a levegőből a kis szennyező részecskéket. A valódi HEPA szűrők és az utánzatok (HEPA-jellegű) közti különbséget leginkább a szűrő árából lehet látni, illetve a valódi HEPA szűrőre rá van írva az, hogy tesztelve és hány százalékot ért el. A teszteredmények szűrhetők erre a jellemzőre a részletes keresés fül alatt. 

Programozás, irányítás

A legtöbb robotporszívót nem csak a készüléken lévő kijelzőkkel állíthatjuk be, de van amelyiket távirányítóval, vagy egy App-pal  a telefonunkról is tudunk programozni akár a munkahelyünkről is.

Mennyit bír az akksi?

A legtöbb készülék akkumulátorról működik: a készülék érzékeli, ha kezd lemerülni, ilyenkor visszamegy a dokkoló állomásra, és feltölti magát. A fejlettebb típusúak emlékeznek rá, hogy hol hagyták abba a takarítást, és onnan folytatják. Egyes készülékek viszont nem tudják feltölteni magukat, hanem nekünk kell csatlakoztatni a konnektorhoz. Ez a típusú készülék inkább olyanoknak ajánlott, akik otthon vannak, miközben a gép takarít, így szükség esetén fel tudják tölteni.

Ha nagy a lakásunk valószínűleg egy töltéssel nem tud kitakarítani a készülék, ezért azt is érdemes figyelembe venni, hogy mennyi idő alatt töltődik fel újra az akksi és mennyi az üzemideje. Egyes készülékek akkumulátora azonban akár 3-4 órán át is bírja működés közben.

Kefék, programok, portartály mérete

A turbó kefével rendelkező készülékek jobban eltávolítják a koszt a padlóról. Egyes készülékek oldalán található kiegészítő seprű segít a koszt a porszívó útjába terelni.

Általános szabály, hogy minél drágább a gép, annál többféle programozási lehetőségünk van.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a robotporszívók portartályai általában sokkal kisebbek mint a „hagyományos” porszívóké, de ezen belül is sokféle méretű van. Ha nem akarunk minden takarítás után portartályt üríteni, érdemes nagyobb méretűt választani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem