Trend Utazási asszisztenst fejleszt a Continental

Utazási asszisztenst fejleszt a Continental

autopro.hu/D.Á. | 2021.09.19 08:21

Utazási asszisztenst fejleszt a Continental

Fotó: Continental

Hangvezérelt, mesterséges intelligenciával felvértezett, virtuális utazási asszisztenst fejleszt a Continental, amely nem az adott autó infotainment rendszerébe, hanem a vezető okostelefonjába van beágyazva. A folyton tanuló, személyre szabható eTravel.Companion rendszer a minél felhőtlenebb vezetésért dolgozik.

Hirdetés

A vezetés kényelmét hivatott szolgálni a Continental új virtuális asszisztense. Az eTravel.Companion névre hallgató, intelligens rendszer egy interaktív rádióadáshoz hasonlóan tájékoztatja a vezetőt például szabad parkolóhelyekről, olcsó benzinkutakról a közelben, időjárásról, egyénileg beállítható hírekről, vagy éppen figyelmeztet az olyan veszélyforrásokra, mint a csökkenő keréknyomás. A rendszer proaktívan informál, de mindig csak a kívánt mértékben, hogy minél kellemesebbé tegye az utazást.

A rugalmasság új szintje

Az eTravel.Companion legnagyobb újítása, hogy a vezető okostelefonjával kommunikál, nincs egy-egy autóhoz kötve, jó megoldás tehát megosztott vagy bérelt autókban. Az asszisztens a meglévő infotainment rendszerekbe vagy mobilitási szolgáltatók különböző platformjaiba integrálható, az így megalkotott felhasználói élmény pedig meghatározó versenytényező lesz a jövőben. A Continentaléhoz hasonló intelligens rendszerek teret adnak az autógyártóknak a nagyobb fokú egyediség kialakítására, a fejlődő márkaimidzs pedig lojális vásárlókat eredményezhet.

A mesterséges intelligenciának köszönhetően a rendszer folyamatosan tanul, így egyre személyre szabottabb lehet a felhasználói élmény. A hangvezérléssel működő eTravel.Companion minden párbeszédet maga kezdeményez, és csak akkor, mikor azzal vélhetően hozzájárul az utazás kényelméhez. Ilyen helyzet lehet például, mikor a vezető az okostelefonjáról szóló zenét hallgatja, miközben a navigáció be van kapcsolva. A rendszer elnézést kér a zavarásért, majd tájékoztatja a vezetőt az út közben felmerülő problémákról, ismerteti a lehetséges megoldásokat, majd választ vár.

A Continental új asszisztensének egyik fő erénye a felhőalapú működés. Ez azt jelenti, hogy a különböző autógyártók, szolgáltatók, autókölcsönzők és autómegosztó platformok által összegyűjtött hasznos információk zökkenőmentesen integrálhatók a rendszerbe. Az eredmény egy hasznos, hatékony, stresszmentesen használható, hangvezérléses virtuális asszisztens.

A letisztultság elsődleges

Az új autók több és több információval halmozzák el a vezetőt, így egyre fontosabb, hogy intelligens rendszerek segítségével kényelmesen és könnyen tudjon kommunikálni egymással autó és vezetője. Az egyik legnagyobb autóipari kihívás a minél intelligensebb ember-gép interfészek (HMI) fejlesztése, hiszen ezek határozzák meg autó és ember viszonyát. A Continental fejlett kutatási és mérnöki részlegének vezetője, Dr. Karsten Michels szerint a cél az, hogy ez a kommunikáció az eTravel.Companionhoz hasonló rendszerek által minél hatékonyabb és könnyebb legyen, ugyanakkor nem szabad elterelni a figyelmet a vezetésről. Az eTravel.Companion egyelőre intenzív tesztelési fázisban van, amelyben egy nagy autógyártó is részt vesz. A piacra dobás a közeljövőben várható.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink