Gyártósor Három kulcsa van a gyárak biztos működésének

Három kulcsa van a gyárak biztos működésének

autopro.hu/P.B. | 2021.09.19 04:22

Három kulcsa van a gyárak biztos működésének

Fotó: Pexels

Manapság szinte lehetetlen úgy beszélni a gyáriparról, hogy ne jöjjön elő a koronavírus-járvány és annak hatásai. Ha tanulságot kellene levonni a helyzetből, akkor az talán az lenne, hogy nagyon stabil, ellenálló ellátási láncokat kell felépíteni, szükséges szem előtt tartani az agilitást a munkahelyeken, és gyorsan kell reagálni a kihívásokra.

Hirdetés

Míg a feldolgozóipar egyes ágazataiban növekszik a kereslet, mások nem tértek vissza a járvány előtti termelési szintre. Ez a járvány annyi fordulatot hozott már, hogy nincs mód megjósolni, hogy mi fog következni vagy mikor ér véget a válság. A vállalatok azonban jobban felkészülhetnek az ilyen helyzetekre, valamint jobban hatással lehetnek arra, hogy a jövőbeni zavarok miképp befolyásolják működésüket.

Az egyik út a gyártók előtt a digitális technológiák alkalmazása. A Deloitte friss felmérése szerint a gyártók 76 százaléka többet szeretne költeni a digitalizációs és az Ipar 4.0-ás technológiákra – írja az Industry Week. A lap három fontos tanulságot gyűjtött össze a gyáripar számára.

Előrejelzés és gyors reakció

Jól látszott az elmúlt másfél évben, hogy a gyártók kiszolgáltatottak a hirtelen jött kihívásoknak, az ilyen problémák érintik őket a leginkább. Erre jó példa volt az ellátási láncok összeomlása a határzárak idején, vagy a hirtelen jelentkező hullámzás a munkaerőhiány és -többlet között.

A gyártó vállalatok gyorsan megtanulták, hogy nagyobb és részletesebb láthatóságra van szükségük a működésükben. Képeseknek kell lenniük a kockázatok előrejelzésére, illetve gyorsan kell reagálniuk a hatás minimalizálása érdekében. Az adatközpontú műveletek kiépítése segíthet a vállalatoknak abban, hogy megszerezzék a jövőbeli zavarok előrejelzéséhez szükséges képességet. Minél többet fektet egy vállalat a hálózatba kapcsolt munkahelybe, IoT-ba és az adatalapú működésbe, annál inkább lehetővé válik számára a működésére való teljes rálátás.

Sokat segíthetnek a gyártóknak a mesterséges intelligencián alapuló alkalmazások, a digitális ikrek és a hasonló, adatokkal dolgozó modern technológiai megoldások.

Ellenállóbb ellátási lánc

Ha az elmúlt egy év rámutatott valamire, akkor az a globális ellátási láncok sérülékenysége. A vállalatok nehezen tudtak alkalmazkodni a kereslet szélsőséges ingadozásaihoz. Még idén júniusban is a gyártók 60 százaléka számolt be az ellátási lánc megszakadásáról, ami magasabb, mint bármely más iparágban.

Az anyagok beszerzése egy adott régióból vagy egyetlen szállítótól rendkívül sebezhetővé teszi a vállalat ellátási láncát, nem érdemes ezt a kockázatot vállalni. A digitális ellátási láncok létrehozása lehetővé teszi a gyártók számára, hogy gyorsan cselekedjenek, és reagáljanak a változó piaci körülményekre.

Egy másik technológiai befektetés, amely ellenállóbbá teheti az ellátási láncokat, az additív gyártás és a 3D nyomtatás.

Agilitás

A legnagyobb kihívás a gyártók előtt – ami már jóval a COVID előtt jelentkezett –, a folyamatos munkaerőhiány és szakképzettségi hiány volt. A helyzet csak romlott a járvány kirobbanásával, 2030-ra pedig a becslések szerint 2,1 millió betöltetlen gyártási munkahely lesz.

A munkaerő legjobb kihasználása érdekében érdemes digitális megoldásokba fektetni. A valós idejű információkhoz való hozzáféréssel és az IoT alkalmazásával a dolgozók azonnal be tudnak kapcsolódni egy probléma megoldásába és sokkal gyorsabban tudnak reagálni a kihívásokra.

A folyamatos, digitális képzés segítheti a vállalatot a zökkenőmentes működésben azzal, hogy a dolgozók lépést tudnak tartani a folyamatos változásokkal. Ez egy agilisabb, mindig készen álló munkaerőt eredményez, ami valós idejű megoldásokat tud nyújtani és gyorsan alkalmazkodik a változásokhoz – írja az Indusrty Week.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink