10 °C Budapest
Balaton lake with reflecting white boats in sunset

10 varázslatos balatoni település, ahová kiköltöznek a városiak: rengeteg házat vesznek + KÉPEK

2021. szeptember 18. 13:01

Friss statisztikai adatok szerint, jócskán találni olyan Balaton környéki településeket, ahová egyre többen költöznek az emberek. Van olyan hely, ahol az elmúlt 5 évben több százan költöztek be. Hiába, a magyar tenger egyre többeknek lesz vonzó hely, akár az év minden hónapjában is.

A Belügyminisztérium népességnyilvántartó statisztikája szerint több kistelepülésnek a Balaton környékén 2016-2021 között jócskán megugrott a népessége. Igaz, van olyan minitelepülés ahol pár év alatt 10-40 fővel lett több, ám akad olyan hely is, ahol majdnem 300-al laknak most többen, mint 5 évvel ezelőtt. Most sorra vesszük, melyik az a 8 festői szépségű hely, ahová arányaiban a legtöbben költöztek az elmúlt 5 évben.

Vöröstó

Vöröstó a Balaton-felvidéken található, Nagyvázsony mellett. A terület az ősidők óta lakott, a magyar tengertől mindössze 11 kilométerre fekszik kocsival. 2016-ban még csak 93 bejelentett lakosa volt, most viszont már 111.

Forrás: Vöröstó önkormányzatának hivatalos oldala
Forrás: Vöröstó önkormányzatának hivatalos oldala

Tikos

Tikos Somogy megyében található, megközelítése könnyű, mert közigazgatási területén mind az M7-es autópálya és a 7-es főút is áthalad. A lakosság itt 5 év alatt 126-ról 155-re nőtt, érdekesség egyébként, hogy hasonlóan Vöröstóhoz, 100 éve még több mint 300-an lakták, utána azonban fokozatosan elnéptelenedett. Most viszont úgy látszik, újra növekvő pályán van a lakosságszám. A település a Balatontól mintegy 10 kilométerre helyezkedik el.

Forrás: Tikos Település Arculati Kézikönyv 2017.
Forrás: Tikos Település Arculati Kézikönyv 2017.

Örvényes

Örvényes Veszprém megyében, a Balatonfüredi járásban található. A település festői helyen, a Balaton északi partján, a Tihanyi-félsziget közelében fekszik. Balatonfüred mindössze 7 kilométerre van egymástól. Itt 5 év alatt 10-el lettek többen, de alapból 2016-ban csak 155-en laktak itt, most viszont már 165-en.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Felsőörs

Felsőörs szintén Veszprém megyében található, a Balatonalmádi járásban. A település egy része felől bár látszik a Balaton, saját tópartja nincsen. Balatonalmáditól viszont kb. 5 km-re fekszik. A lakosság a Balaton környékén itt ment át az egyik legszembetűnőbb növekedésen. Hiszen még 2016-ban 1 766-an laktak itt, addigra mostanra már 2 018-an.

Ami azt jelenti hogy 5 év alatt csaknem 300-al több ember lakik most Felsőörsön.

Forrás: Érték és Minőség (Youtube csatorna) – Felsőörs 2
Forrás: Érték és Minőség (Youtube csatorna) – Felsőörs 2

Pusztaszemes

Pusztaszemes a festői Észak-Somogyi dombvidéken helyezkedik el. Balatonföldvártól délre, mindössze 10 km-re. 2016-ban még csak 383-an lakták, most viszont már 417-en élnek itt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Forrás: Balatonfoldvar.info.hu
Forrás: Balatonfoldvar.info.hu

Balatonmáriafürdő

Balatonmáriafürdő Somogy megyében a Marcali járásban található. A település gyönyörű helyen, a Balaton déli partján helyezkedik el közvetlenül a Kis-Balaton szomszédságában, ami Közép-Európa egyik legnagyobb természetes mocsaras terület, amit elképesztő madárparadicsomként tartanak számon. Nem mellesleg pedig közvetlen parti összeköttetésben van a tóval. 2016-ban 776-an éltek itt, 2021-ben viszont már 844-en.

Forrás: MTI/Varga György
Forrás: MTI/Varga György

Ábrahámhegy

Ábrahámhegy a Balaton északi partján fekszik, partösszeköttetésben a tóval. Badacsonytól némileg keletre található. 2016-ban még csak 554-en laktak itt, azóta viszont már 52-vel többen költöztek ide, így most már a lakosság száma meghaladja a 600-at.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Mencshely

Mencshely a Balaton-felvidéki hegyek találkozásánál található Veszprém megyében. A Balaton 11 kilométerre van a településtől. 2016-ban még csak 253-an éltek itt, de most már ez majdnem negyvennel, 291 főre duzzadt.

Forrás: Mencshely hivatalos oldala
Forrás: Mencshely hivatalos oldala

+1 Aszófő

Bár arányait tekintve összességében nem, de a 300 fölötti lakossal rendelkező Balaton környéki települések közül, a már említett Felsőörs, Pusztaszemes, Balatonmáriafürdő és Ábrahámhegy mellett, Aszófőn is igencsak megugrott a lakosság száma. A településen 2016-ban 455-en éltek, most már viszont 490-en. A település az Észak-Somogyi dombvidéken fekszik, Balatonföldvártól mintegy 10 km-re. A festői település pontosan a Tihanyi-félsziget tövében fekszik.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Forrás: MTI/Máthé Zoltán

+1 Alsóörs

A csúcs lakosságszám-növelő Felsőörs mellett érdemes megemlíteni Alsóörsöt is. Itt is majd 300-al laknak többen most, mint 2016-ban. A lakosság így már itt sem az 1 700 körül mozog, hanem 2 000 fölött van. Felsőörshöz képest a Balatonnal közvetlen összeköttetésben van.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm