Újabb miniszter mond le a kudarcos afganisztáni evakuálási kísérletek miatt

A külügyminiszter után távozik a holland védelmi miniszter is.

2021. szeptember 17., 19:29

Szerző:

Sigrid Kaag külügyminiszter példáját követve pénteken Ank Bijleveld kereszténydemokrata holland védelmi miniszter is lemondott tisztségéről, miután a holland parlament alsóháza bizalmatlansági indítvány fogadott el vele szemben a kudarcba fulladt afganisztáni evakuálási folyamatok miatt, írja az MTI.

Több tucat ember, akiket a holland hatóságoknak ki kellett volna menteniük Kabulból, ott ragadt, miután a város a tálibok kezére került. A védelmi miniszter csütörtökön még azt nyilatkozta, hogy nincs szándékában lemondani. A kijelentés azonban pártján belül is heves bírálatokat váltott ki, a Kereszténydemokrata Tömörülés pénteken válságtanácskozást hívott össze személyével kapcsolatban.

Bijleveld a kereszténydemokrata párt vezető tagja, amely jelenleg hosszadalmas tárgyalásokat folytat a következő holland kormány megalakításáról, a márciusi általános választásokat követően. 

Sigrid Kaag csütörtökön távozott külügyminiszteri posztjáról, mivel a kabuli evakuálási folyamatok miatt vele szemben is bizalmatlansági indítványt szavazott meg a holland parlament. Kaagtól Tom de Bruijn jelenlegi külkereskedelméért felelős miniszter veszi át a tisztséget.

Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök, a konzervatív-liberális Szabadságért és Demokráciáért Néppárt vezetője szerezte a legtöbb mandátumot a márciusi választásokon. Rutte továbbra is tárgyalásokat folytat a Kaag vezette balliberális 66-os Demokraták párttal és a kereszténydemokratákkal, hogy kisebbségi koalíciót alakítsanak.

(Kiemelt képünk illusztráció: A francia légierő C130-as teherszállító repülőgépével evakuálnak a kabuli nemzetközi repülőtéren, Afganisztánban, 2021. augusztus 19-én. Fotó: EyePress/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.