Szolgáltatók Az Uber holland sofőrjeit is megilletik a munkavállalói jogok

Az Uber holland sofőrjeit is megilletik a munkavállalói jogok

autopro.hu/V.M. | 2021.09.17 16:21

Az Uber holland sofőrjeit is megilletik a munkavállalói jogok

Fotó: Pixabay

Az amszterdami kerületi bíróság kimondta, hogy az Uber fuvarmegosztó vezetői alkalmazottnak minősülnek, ezért munkavállalói jogok illetik meg őket. Az év elején Nagy-Britanniában is hasonló ítélet született.

Hirdetés

Döntésével a holland bíróság a Holland Szakszervezetek Szövetségének (FNV) adott igazat. A szervezet szerint az Uber mintegy négyezer fővárosi sofőrje egy taxi vállalat dolgozóinak számítanak, azért annak megfelelő jogokkal rendelkeznek.

Az Uber jelezte, hogy megfellebbezi a bírósági ítéletet, és nem tervezi alkalmazottként foglalkoztatni holland autóvezetőit. Maurits Schönfeld, az Uber észak-európai tevékenységeinek vezetője az ítélet kapcsán elmondta: „Elégedetlenek vagyunk a döntéssel, mivel tudjuk, hogy vezetőink többsége független szeretne maradni. A sofőrök nem akarják feladni azt, hogy szabadon dönthetik el dolgoznak-e, illetve azt mikor és hol teszik.”

A bíróság kimondta, hogy az Uber személyeket szállító sofőrjeinek tevékenységét a taxi szolgáltatásokkal kapcsolatos kollektív szerződés szabályozza, mivel az amerikai vállalat és a sofőrök közti jogi kapcsolat jellege megfelel egy munkaszerződésnek. Az ítélet szerint az Uber vezetőit magasabb fizetés, elbocsátás, valamint betegség esetén pedig több jog illeti meg.

A bíróság ezenfelül 50 ezer euró büntetést rótt ki az Uberre, amiért az nem kötött munkaszerződést vezetőivel.

A briteknél is változtatni kellett

Mintegy fél évvel korábban, februárban a brit legfelsőbb bíróság mondta ki, hogy az Uber helyi dolgozóinak egy részét megilletik a munkavállalói jogok. Ezt követően márciusban a vállalat közölte, hogy mind a 70 ezer brit sofőrjének többek között fizetett szabadságot és korlátozott minimálbért fog biztosítani, összhangban az Egyesült Királyságban megengedett, önfoglalkoztatás és alkalmazotti viszony közti dolgozói státusz követelményeivel.

Az Ubernek az első negyedévben 600 millió dollárba (mintegy 508 millió euróba) került a brit sofőrök juttatásainak kifizetése, ami jól mutatja a foglalkoztatási modell váltásával járó költségek lehetséges mértékét. Ugyanakkor egy, az Egyesült Királyságban engedélyezetthez hasonló foglalkoztatási forma az Uber számára elfogadható kompromisszum lenne. Az USA és az európai országok jogrendje jelenleg nem teszi lehetővé a hasonló módú foglalkoztatást, engedélyezése mellett azonban már évek óta érvel az Uber.

Az Uber vezérigazgatója, Dara Khosrowshahi egy Reuters által idézett blog bejegyzésében idén úgy fogalmazott: „Hiszünk benne, hogy megvalósítható egy új megközelítés – egy olyan, ahol a védelem és a munkavállalói juttatások nyújtása nem a rugalmasság és munkahelyteremtés rovására történik.”

Kiemelt Partnereink