Csak a fiúk oktatásával foglalkozik a tálib oktatási minisztérium, a lányok mintha nem is léteznének

Presence of girl students in Herat schools 2021,Afghanistan,Herat,School,students Horizontal, Afganisztán, gyerek
HERAT, AFGHANISTAN - SEPTEMBER 14: Students are seen going to their school in Herat, Afghanistan on September 14, 2021. More than a month after the fall of Ashraf Ghani's government and the rise to power of the Taliban, girls from the first grade to the sixth grade in Herat continue their education freely. The Taliban have so far refused to allow them to study from the sixth grade onwards.Herat State University is also closed to girls. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Szombattól vissza kell térniük az iskolákba a 6-12. osztályos fiúknak és férfi tanáraiknak Afganisztánban - közölte a tálib oktatási minisztérium pénteken. A Facebookon nyilvánosságra hozott közleményben nem írtak arról, hogy mi lesz a hasonló korú lányok oktatásával. A tálibok korábban engedélyezték, hogy az 1-6. osztályos lányok visszatérjenek a tantermekbe.
Vágólapra másolva!

A radikálisok több változtatást vezettek be az oktatásban a korábbiakhoz képest. Nem zárták ki a nőket a felsőoktatásból, de jelezték, hogy

a két nem elkülönítve fog tanulni a jövőben, és a nőknek kötelező lesz a hidzsáb, azaz a muszlim fejkendő viselete az egyetemeken.

A tálibok előző uralma idején, 1996 és 2001 között a nők nem sportolhattak, nem tanulhattak és munkát sem vállalhattak. A radikálisok azt állították, hogy változott hozzáállásuk a nőkhöz. Ennek ellenére

egyes sportágakból kizárták őket, és az elmúlt napokban erőszakkal oszlatták fel a nők egyenlő jogokat követelő tüntetését.

Néhány tartományban a nőket jelenleg sem engedik dolgozni, leszámítva az egészségügyet és az oktatást.

Gyerekek mennek iskolába Afganisztánban 2021. szeptember 14-én Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Stringer

A tálibok átmeneti kormányának kommunikációja ellentmondásos a női jogok kérdésében: miközben a radikálisok igyekeznek megnyugtatni a nemzetközi közösséget, a Tolo News afgán hírcsatornának adott interjújában egy tálib szóvivő azt mondta, hogy a nők feladata a gyerekek nevelése, és nincs rá szükség, hogy ők is tagjai legyenek a kabinetnek. A múlt héten alakított ügyvivő kormány tagjai kivétel nélkül férfiak és tálibok.