Interior shot of a woman driving a car at sunset, Melbourne

Sok autós becsüli le ezt az őszi veszélyt: szinte vakon hajtanak, rengeteg a baleset

2021. szeptember 17. 14:04

A napfény alacsony beesési szöge jelentősen növeli a balesetek kockázatát az utakon, hiszen az év ezen időszakában jelentősen romlanak a látási viszonyok a reggeli és délutáni órákban. A veszélyt nem szabad alábecsülni: a német autóklub szerint az időjárási okokból bekövetkező, személyi sérüléssel járó balesetek nagyjából kétharmada akkor történik, amikor vakító az alacsony szögben beeső napfény. Adunk pár tanácsot, hogy elkerüld a bajt!

A sofőrök gyakran becsülik alá a vakító, alacsony szögben beeső fény miatt bekövetkező balesetek kockázatát. Pedig a jelenség különösen veszélyess kanyarokban, dombtetőkön vagy alagutakba és aluljárókba való be- és kilhajtáskor. Az időlegesen szinte megvakult autósok nehezebben látják a közlekedési lámpákat és a táblákat, a gyalogosokat, a kerékpárosokat vagy a motorosokat. Így őszzel a reggeli és esti csúcsforgalomban, amikor a nap felkel vagy lemegy, az ilyen balesetek kockázata különösen magas.

A német autóklub (ADAC) arra hívja fel a figyelmet, hogy az időjárási viszonyok miatt bekövetkező balesetek nagyjából kétharmadáért felelős az alacsony szögben beeső, vakító napsütés. A szakemberek összeszedték a legfontosabb teendőket, amelyekkel megelőzhetjük az ilyen baleseteket.

Válaszd meg helyesen a sebességet: A helyes sebesség megválasztása kifejezetten fontos, mert akár néhány vakon vezetett pillanat is jelentősen növeli a balesetek kockázatát. Már 50 kilométer per órás sebességnél is egy másodperc alatt csaknem 14 métert tesz meg az autó - nagyon veszélyes, ha ez alatt nem látsz semmit.

Tartsd tisztán az ablakokat: Az ablakoknak mindig tisztáknak kell lenniük, főképp a szélvédőnek, mivel a szennyeződések és a csíkok szétszórják az ablaküvegre érkező fényt, ami méginkább rontja a látási viszonyokat. Ügyelj az ablaktörlőre is, a szélvédőmosót rendszeresen töltsd újra. Egy kendőt is érdemes készenlétben tartani, hogy a szélvédő belső oldalát is le tudd takarítani.

Vezetés előtt tisztítsd meg a szemüveged, napszemüveged: Ami a szélvédőre vonatkozik, az a szemüveglencsékre is érvényes. Minél tisztább, annál jobb, de azért ne menet közben törölgesd át.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tartsd a követési távolságot, légy kiemelten figyelmes: Az alap, hogy mindig a megfelelő követési távolságot kell tartani, ilyen fényviszonyok mellett viszont különösen koncentráltaknak kell lennie a sofőröknek, kiemelten figyelni az előttük haladót - és akár növelni is a távolságot az előttünk menőtől. Mert a nap bizony az előttünk haladó autóst is megvakíthatja, aki akár hirtelen fékezéssel, lassítással is reagálhat. Sőt, még akkor is fennáll a balesetveszély, ha a nap mögöttünk van, hiszen akkor a szembejövő autósoknak süt a szemébe.

Ezek mellett az ADAC szerint a helyes üléshelyzet is fontos. Sok sofőr túl alacsonyan, vagy nagyon hanyadt dőlve ül, így pedig a napellenző sem segít felfogni a vakító fényt. Ezért az ülést a lehető legegyenesebbre kell beállítani - ahogyan még kényelmes. Így a

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem