Elemzések Száz kilométernél is többet kell utazni az első elektromos töltőig

Száz kilométernél is többet kell utazni az első elektromos töltőig

autopro.hu/V.M. | 2021.09.17 12:20

Száz kilométernél is többet kell utazni az első elektromos töltőig

Fotó: Facebook/IONITY

A legtöbb európai uniós tagállam útjai mentén súlyos hiány van elektromos töltőoszlopokból az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) friss statisztikái szerint.

Hirdetés

Tíz országban, köztük hazánkban is, 100 kilométer kiépített útra egynél is kevesebb töltő jut. Magyarországot leszámítva mindegyikükben az újautó-eladások kevesebb mint három százalékát teszik ki az elektromosan tölthető, vagyis plug-in hibrid és akkumulátoros elektromos modellek. 18 további tagállamban 100 kilométer útra ötnél kevesebb töltő jut, míg olyan országból, amiben 100 kilométerenként tíznél több töltő található, csupán négy van.

Az Európai Bizottság júliusban ismertetett javaslata szerint 2030-ra az új autók szén-dioxid-kibocsátását 55 százalékkal kell csökkenteni a 2021-es szinthez viszonyítva, ami jelentős szigorítás a korábbi 37,5 százalékhoz képest. Hogy az előírásnak megfeleljenek, az autógyártóknak szükséges lesz drasztikusan növelni a villanyautók eladásait.

Így nem várható el a vásárlóktól, hogy váltsanak

Eric-Mark Huitema, az ACEA főigazgatója az új statisztikákat ismertető közleményben felhívja a figyelmet, hogy a vásárlók nem fognak átülni egy elektromos járműbe, ha nincs hol tölteniük azt. „Például, ha Görögország, Litvánia, Lengyelország és Románia polgárainak 200 kilométert vagy többet kell majd megtennie, hogy találjanak egy töltőt, nem várhatjuk el tőlük, hogy egy elektromos autót akarjanak venni.”

Folytatólagosan Huitema kifejtette, hogy nagyon rövid idő alatt kell rendkívüli léptékű töltőhálózat-fejlesztést megvalósítani Európában, egyúttal rámutatott, hogy a Bizottság által előirányzott 3,5 millió állomásnál sokkal több építésére lesz szükség 2030-ra.

Az ACEA adatai szerint 100 kilométer útra leosztva Hollandia, Luxemburg és Németország rendelkezik a legtöbb töltővel, sorrendben 47,5, 34,5, illetve 19,4 darabbal. A lista alján Litvánia, Görögország és Lengyelország vannak mindössze 0,2-0,4 töltővel, de nem jobb a helyzet az alulról ötödik Romániában sem, ahol 0,5 töltő jut 100 kilométer útra.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink