18 °C Budapest
Microscopy virus image of a group of covid-19 infecting human cells, scientific illustration based on the new coronavirus pandemic, shows the structure of virus lipid shell and protein spikes surrounded by cells inside the human body

Ebola-szerű, halálos vírust alkottak a kínai kutatók: mi lesz, ha kiszabadul a laborból?

2024. május 6. 16:44

Kínai kutatók egy ebola fehérjével módosított vírust hoztak létre, amely súlyos betegséget okozott és több kísérleti hörcsög halálát eredményezte. Céljuk az emberi ebola-betegség laboratóriumi modellezése volt a biztonságosabb és gazdaságosabb kutatás érdekében - írta meg a Daily Mail.

Kínai kutatók a Hebei Orvosi Egyetemen egy olyan vírust hoztak létre laboratóriumi körülmények között, amely az ebola vírus bizonyos részeinek felhasználásával képes volt megölni kísérleti állatokat. A kísérlet során a tudósok egy másik vírust, a vesicular stomatitis virus-t (VSV) módosították úgy, hogy az ebola vírus egyik fehérjéjét, a glikoproteint hordozza. Ez a fehérje kulcsszerepet játszik abban, hogy a vírus bejuthat a szervezetbe, és megfertőzheti a gazdaszervezet sejtjeit.

A vizsgálatban részt vevő hörcsögök súlyos tüneteket mutattak, amelyek hasonlóak voltak az emberi ebola-betegeknél megfigyeltekhez. Ezek közé tartozott többek között többszervi elégtelenség és látásromlást okozó szemfertőzés is. A kutatók célja az volt, hogy megtalálják azt a vírusmodellt, amely biztonságosan utánozni tudja az ebola tüneteit laboratóriumi környezetben, így elősegítve a betegség terjedésének és kezelésének további tanulmányozását.

A kísérlet során tíz háromhetes korú szíriai hörcsögöt vizsgáltak, melyek közül minden nőstény példány elpusztult két-három nap alatt súlycsökkenés és csökkent rektális hőmérséklet mellett. Az öt hím közül három szintén elpusztult, de kettő túlélte a fertőzést és súlyukat tekintve javulást mutattak. A tanulmány rámutat arra, hogy ezek a fertőzött hörcsögök alkalmas modellként szolgálhatnak az ebola-vírus okozta látóideg-rendellenességek tanulmányozására. A kutatócsoport szerint eredményeik bizonyítják e vírusmodell alkalmasságát az ebola elleni orvosi ellenintézkedések gyors preklinikai értékelésére BLS-2 biztonsági szintű laboratóriumokban.

Az említett kutatás jelentőségét növeli az ebola-vírus korábbi pusztítása Nyugat-Afrikában 2014 és 2016 között, amikor is több mint 28 600 ember fertőződött meg és mintegy 11 300-an haltak meg. A kutatócsoport munkája így hozzájárulhat az ebola területén végzett kutatások biztonságának és gazdaságosságának javításához.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azonban bár az újvírus használata lehetőséget nyújt alacsonyabb biológiai biztonsági szintű laboratóriumokban való munkavégzésre is, fontos figyelemmel lenni arra, hogy ez ne vezessen laboratóriumi szivárgásokhoz vagy más potenciális veszélyforrásokhoz. Az esetleges incidensek kapcsán Dr. Richard Ebright hangsúlyozta annak fontosságát, hogy alaposan ellenőrizzék az új vírus emberre gyakorolt potenciális hatásait mielőtt tovább folytatnák vele kapcsolatos kutatásokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem