22 °C Budapest
Close-up on a salesman giving the keys to their new car to a happy couple at the dealership - car ownership concepts

Méghogy válság: úgy veszik az új autókat a magyarok, mintha nem lenne holnap

2024. május 3. 20:05

Hatalmasat ugrott áprilisban a forgalomba helyezett új személyautók száma, sőt az új kishaszongépjárműveké is mind az előző hónaphoz, mind 2023 hasonló időszakához viszonyítva. Az autópiaci szakértő most megvizsgálta a számottevő növekedés okait.

A Datahouse által közétett, legfrissebb adatok szerint idén áprilisban 10.402 új személyautót helyeztek forgalomba. Ez a tavaly áprilisi számokhoz képest jelentős, 21,4%-os, az idei és a tavalyi első 4 hónap viszonylatában pedig 10,4%-os növekedést jelent. Tehát a 2024 január és április közötti számok szerint mára összesen 42 075-tel több új személyautó közlekedik a hazai utakon.

További érdekesség, hogy mindeközben kishaszongépjárműből 46,3%-kal többet helyeztek forgalomba, mint tavaly áprilisban (összesen 2417-et), míg 2023-hoz viszonyítva, hasonló időszakot felölelő összehasonlításban pedig 22,3%-os az ugrás. Az elmúlt 4 hónapban tehát nem kevesebb, mint 10.664 új kishaszongépjármű jelent meg a forgalomban.

Csábító kedvezményekkel csalogatják a vásárlókat a kereskedők. Tavalyhoz képest akár 10-15%-os csökkenést mutatnak a rendelhető és készleten lévő új autók átlagárai a hirdetőink kínálatában. Ez nagyban hozzájárult az újautó-piac ugrásszerű növekedéséhez is. Az elmúlt 2 év adatait áttekintve jellemzően az év első felében futottak fel az újautó-eladások, amit hol kisebb növekedés, hol kisebb csökkenés követett. A vevőknek a következő 1-2 hónapban érdemes lehet új autó vásárlásába belevágni, mert ebben az időszakban még számos kedvezményes ajánlattal találkozhatnak

– emelte ki Horváth András, a Használtautó.hu autópiaci szakértője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem