Gyártósor Teljeskörű megoldást kínál a szerszámgépipar kihívásaira az SMC

Teljeskörű megoldást kínál a szerszámgépipar kihívásaira az SMC

autopro.hu | 2021.09.17 10:18

Teljeskörű megoldást kínál a szerszámgépipar kihívásaira az SMC

Fotó: SMC

A szerszámgépipar a hardvertechnológia és a szoftveralkalmazások fejlődésével együtt haladt előre. Ennek eredményeképpen a gépek gyorsabbá, intelligensebbé és ezáltal sokoldalúbbá váltak. Az SMC-nél úgy fejlesztették megoldásaikat, hogy azok képesek legyenek megfelelni a kihívásoknak, és ezáltal szállítsák azt az előnyt, amelyre a partnerek gépeinek szüksége van.

Hirdetés

Olyan megoldásokat, amelyek nagy pontosságot biztosítanak, amelyek hosszú üzemidőt bírnak ki, vagy olyan alacsony energiafogyasztású elemeket, amelyek hozzájárulnak a magasabb fokú energiahatékonysághoz. A sűrített levegő, hűtőközegek vagy más folyadékok megfelelő szűrését és felügyeletét biztosító termékektől kezdve a rendkívül megbízható hőmérséklet-szabályozó hűtőkig.

A sűrített levegő minősége alapvetően befolyásolja a termelés minőségét, és teljesítményét. Megfelelő minőségű levegő használatával nemcsak a termelésének eredményét javítja, hanem a gyártásban található pneumatikus elemek élettartamát is, ezáltal csökkentve a költségeit. A precíz előkészítés az ipari automatizálás pneumatikus rendszereiben kiemelkedő fontosságú, amihez elengedhetetlen a megfelelő levegőelőkészítő egység alkalmazása. A levegőelőkészítő egységek elemeinek közös célja az adott alkalmazás igényeinek megfelelően a sűrített levegő minőségének/paramétereinek beállítása. Az SMC az alapításától fogva foglalkozik szűréstechnikával, hogy folyamatosan biztosítani tudják az aktuális előírásoknak megfelelő, vagy azokon túlmutató levegőminőséget.

Fotó: SMC

Mindenre van megoldás

A megfelelő minőség eléréséhez tudni kell mérni gépeik paramétereit, legyen szó nyomás, áramlás, vagy akár pozíció méréséről. A precizitás alapja, hogy kellő pontossággal tudják követni a számukra fontos értékeket. Ezeknek az adatoknak a mérése lehet olyan pontokon, ami könnyen hozzáférhető, viszont egy olyan berendezésben, ahol teljesen elzárva történik a megmunkálás, távolról kell figyelemmel kísérni a történéseket. Az SMC kínálatában megtalálható minden olyan kijelzővel ellátott, és kijelző nélküli adatgyűjtő távoli egység, amivel ezeket a kihívásokat le lehet küzdeni. Az SMC szenzorjait úgy tervezték, hogy megfeleljenek az egyéni igényeknek. Konfiguráláskor kiválasztható az a mérési tartomány, ahol a szenzort használni szeretnénk, a kimenet lehet NPN/PNP, feszültség, áram vagy akár IO-Link is.

Fotó: SMC

A pozíció mérése szintén fontos feladat, így arra is kérdés a megfelelő megoldás megtalálása. Az SMC erre is kínál többféle megoldást. A D-MP sorozat közvetlenül a munkahenger jeladó hornyába szerelve meg tudja mondani, hogy az milyen pozícióban van, akár 0,1 milliméter pontossággal. Ha ennél pontosabban kell mérni a pozícióhelyzetet az sem jelent problémát, ugyanis az SMC CEP1 sorozatú mérőhengerei akár 0,01 milliméteres pontossággal működnek. Ezeken túl a vállalat LAT3 sorozatú kártyamotorja 6N-os erő kifejtésére képes 5 µm-es ismétlési pontosság mellett.

Vákuumos vs. mágneses megfogás

A munkadarabokat mozgatni is kell, amit különböző módszerekkel lehet megvalósítani. Ezek közül az egyik a vákuumos megfogás. Az SMC vákuumejektorai nem csak előállítják a szükséges vákuumteljesítményt, mindezt energiahatékonyan teszik. Erre nagyon jó példa a ZL6-os ejektor, ami az energiahatékony opcióval akár 90 százalékos levegőmegtakarítást érhet el 600 liter/perc elszívás mellett. A megfogott munkadarabok szállításáról is gondoskodnunk kell, amire alkalmazhatók a vállalat pneumatikus és elektromos hajtásai is. De mi van akkor, ha a vákuumos megfogás nem lehetséges, mert például a munkadarabon furatok vannak? Amennyiben mágnesezhető anyagról van szó a MHM sorozatú mágneses megfogó akár 1000N tartóerő kifejtésére is képes.

Fotó: SMC

A fémmegmunkálás egyik velejárója a forgács képződés, amit valamilyen módon el kell távolítani a munkadarabról és a gépről egyaránt. Ez hagyományos módon lefúvópisztollyal történik. Ezen egységek felszerelhetők különböző fúvókákkal, amivel az alkalmazásunkhoz igazíthatjuk a pisztolyunkat. Az SMC kínálatában megtalálható a hagyományos kialakítású darabok mellett a nagyenergiájú változat is, ami kialakításának köszönhetően háromszor nagyobb csúcsnyomáson, 87 százalékkal kevesebb levegő használata mellett képes lefújni megegyező mennyiségű forgácsot.

Fotó: SMC

A hűtésről sem szabad megfeledkezni

A megmunkálás során szükség lehet különböző hűtések kialakítására is. Az emulziós oldatokat nem minden anyag viseli el, így azt a megfelelő helyre sem képes minden eszköz eljuttatni. Az SMC ZH-X338 kompatibilis ezzel a közeggel, és akár 880 liter folyadékot feltud szívni percenként. A lézerrel végzett megmunkálás során szintén szükség van a megfelelő hűtés kialakítására. Az SMC kínálatában egyaránt megtalálhatók az energiatakarékos Thermo-Chiller hűtőberendezések és a rendkívül pontos, rezgésmentes hőmérséklet-szabályozásra fejlesztett, Peltier-elemekkel ellátott Thermo-Con temperálóberendezések. Standardként levegő-, és vízhűtés áll rendelkezésre a hulladékhő elvitelére.

Végső soron a vállalatnál folyamatosan azon dolgoznak, hogy lefedjék az összes különböző esetet és kihívást, amellyel ez az iparág nap mint nap szembesül. Ami még ennél is fontosabb, hogy ügyfeleik részére a világ 83 országában 500 SMC irodából álló globális hálózat áll rendelkezésére, mert az SMC-nél arra törekszenek, hogy minél közelebb legyenek partnereikhez, a lehető legjobb támogatást nyújtva.

Az SMC a korábbiakban bemutatott eszközök felhasználásával képes egyetlen beszállítóként a szerszámgépipar területén felmerülő valamennyi feladatra megoldást biztosítani, legyen az forgácsolás, termék átrakás, lézervágás, stb. Kérdésekkel, tanácsokért, közös megoldásokért keresse bátran az SMC kollégáit. Tekintse meg az SMC termékkínálatát, kattintson az alábbi linkre!

Kiemelt Partnereink