Útnak indult a világ egyik legnagyobb hadihajója: ezzel ered az Egyesült Államok nyomába a keleti nagyhatalom
Globál

Útnak indult a világ egyik legnagyobb hadihajója: ezzel ered az Egyesült Államok nyomába a keleti nagyhatalom

Portfolio
Kína jelentős haditengerészeti fejlesztésekkel zárkózik fel a nagy riválisához, az Egyesült Államokhoz. Április 29-én ellentmondásos hírek érkeztek arról, hogy a keleti nagyhatalom már teszteli a legújabb repülőgép-hordozóját a Fujiant, amellyel egyértelműen Amerika nyomába erednek a flotta méretét tekintve – számolt be a Naval News.

Több hírforrás is beszámolt arról, hogy a kínai Fujian repülőgép-hordozó elhagyta a Jangce torkolatában lévő kikötőjét, hogy a teszteljék a jármű képességeit. A 316 méter hosszú, elektromágneses katapultokkal felszerelt hadihajó pontos célját nem erősítették meg a kínai hatóságok, de az a közösségi médiában terjengő felvételekből egyértelműen látszik, hogy több vontatóhajó segítségével elhagyta a Jingnan kikötőt.

A várakozások arról szólnak, hogy a Fujian megkezdi az első tengeri próbáját, amely jelentős lépés lehet a szolgálatba állítása felé.

Néhány nappal ezelőtt a repülőgép-hordozó már tesztelte a hajtóműveit, amely egyértelműen jelezte, hogy hamarosan a nyílt vízen is tesztelheti Peking a jármű képességeit. A Fujiant hat éve fejleszti a kínai haditengerészet, 2022-ben bocsátották vízre. A hajó neve már önmagában szimbolikus, ugyanis a Tajvannal szemben a kínai szárazföldön elhelyezkedő 40 milliós tartományról, Fucsienről kapta a nevét, amely jelezheti a keleti nagyhatalom szándékait. A katonai fejlesztések technikai paramétereit Peking hagyományosan nem osztja meg a nagyközönséggel, ám több információ szerint egy legalább 80 ezer tonnás vízkiszorítású hajót kaphat hamarosan a haditengerészet. Ezzel az eddigi legnagyobb lenne a kínaiak szolgálatában, nagyobbal kizárólag az Egyesült Államok rendelkezik.

A feltörekvő hatalom ezzel a fejlesztéssel eredne az amerikai haditengerészeti képességek nyomába, Peking riválisa összesen 11 repülőgép-hordozót tart szolgálatban.

Nemrégiben már bejelentették a negyedik kínai hadihajó fejlesztésének megkezdését is. A belengetett információk szerint az egy újabb szintugrást fog jelenteni, mivel a nukleáris meghajtással fog rendelkezni.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Válságban az autóipar, hatalmas a zuhanás
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Robert Kalinak, szlovák védelmi miniszter