Magyar kutató fejlesztett őssejtaktiváló étrend-kiegészítőt

Az öregedés elleni küzdelem nem új keletű törekvés az emberiség történelmében, de a modern tudományos kutatások és az innovációk révén ma már sokkal több eszköz áll rendelkezésünkre ennek a természetes folyamatnak a lassítására. A genetikai öregedés mérséklésére irányuló kutatások különösen az utóbbi években kerültek előtérbe, amikor a tudósok rájöttek, hogy bizonyos növényi hatóanyagok képesek befolyásolni a sejtek megújulását és életidejét, ezzel lassítva az öregedés biológiai óráját – hívja fel a figyelmet Dajka Levente biológus, gyógyszerkutató és -fejlesztő.

Magyar kutató fejlesztett őssejtaktiváló étrend-kiegészítőt

Az őssejtek termelődésének fokozása azért is olyan izgalmas terület, mert jelentősebb és hosszabb távú hatást érhetünk el vele például a bőrfiatalításban, mint a külsőleg felvitt szérumokkal vagy krémekkel – hívja fel a figyelmet Dajka Levente.

Az őssejtek kutatása az utóbbi évtizedek egyik legígéretesebb területe, mivel a sejtmegújulás és a testi funkciók fenntartásának alapköveiként tekinthetünk rájuk. Képességük, hogy bármilyen típusú sejtté átalakulhatnak, kiemelt szerepet játszanak a sérült, elöregedett szövetek helyreállításában és az egészség megőrzésében.

„A kutatók egyre több figyelmet fordítanak a gyógyszereken túl a növényvilágban rejlő lehetőségekre. Több tízezer növényi hatóanyagot ismerünk, melyek az emberi egészségre pozitívan hatnak, de a mai napig is fedeznek fel olyan új növényi hatóanyagokat, melyek nem várt, fantasztikus hatással rendelkeznek. Ezek egy bizonyos kombinációja képes befolyásolni az őssejtek működését. A kutatások kimutatták, hogy az őssejtek aktivitását és a sejtek regenerációs képességét bizonyos növényi kivonatokkal jelentősen fokozni lehet, amelyek közül néhányat már évszázadok óta használnak a hagyományos orvoslásban”, ismertette Dajka Levente, biológus, gyógyszerkutató és -fejlesztő, akinek érdeklődése középpontjában a gyógynövénykivonatok állnak.

Nem biztos, hogy mindenre a kollagén a válasz

Bár a hialuronsav és a kollagén is fontos szerepet játszik a bőr egészségének és fiatalságának megőrzésében, hatékonyságuk és a szervezetben való hasznosulásuk eltérő lehet. A kollagén különösen fontos a bőr szerkezetének fenntartásában, azonban nem minden kollagéntípus szívódik fel hatékonyan, és nem minden kollagén képes közvetlenül a sejtekben hasznosulni. A megemelkedett kollagénszint a vérben gyakran sérülésekre utal, ezért a szervezet nem feltétlenül reagál jól, ha mesterségesen megemelkedik a kollagén szintje, ami akár negatívan is befolyásolhatja a gyulladásos folyamatokat. A hialuronsav képes segíteni a bőr hidratálását és rugalmasságát, de sajnos nem biztosít hosszan tartó megoldást a bőr öregedésének lassítására.

Dajka Levente „Az őssejtaktiválás és a genetikai szintű öregedésgátlás hosszabb távú és mélyrehatóbb megoldást kínálhat, szemben a hialuronsavval, C-vitamin-szérumokkal és kollagénnel, amelyek csak átmeneti javulást nyújtanak, és nem képesek a bőr mélyebb rétegeit elérni, sem az őssejtek számát és aktivitását növelni”, emelte ki Dajka Levente (képünkön).

A kincsek körülöttünk vannak

A modern kutatások során felfedezett növényi hatóanyagok közül több is kiemelkedik azzal, hogy képes befolyásolni a sejtek genetikai működését és fokozni az őssejtek aktivitását. Ilyen például a kínai csüdfű gyökér kivonata, a ganoderma (pecsétviaszgomba), a kurkuma és a kék-zöld alga. Ezek a növények nem csupán hagyományos gyógyító szerek, hanem az öregedésgátlással kapcsolatos kutatások fontos szereplői is. A kínai csüdfű gyökere például közvetlen hatással van a telomerek hosszának megőrzésére, a ganoderma gomba antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik és fokozza az őssejt termelést, míg a kurkuma és a csipkebogyó kivonatai erős gyulladáscsökkentő és regeneráló hatásúak. Sok évszázados megfigyelés és tapasztalat alapján számos ázsiai országban ezeket a gyógynövényeket a “szépség gyógynövényeinek” is nevezik, mivel megfigyelték, hogy segítenek megőrizni a szépségünket és fiatalos megjelenésünket. Ezek után nem meglepő, hogy hasonló szóösszetétel jelenik meg a magyar gyógyszerkutató és biológus által fejlesztett Beauty Herb étrend-kiegészítő nevében is (herb=gyógynövény). A gyógynövények jól megválasztott kombinációja révén azonban a hatást többszörösére tudjuk fokozni, mivel a gyógynövénykivonatok szinergisztikusan, azaz egymást segítve felerősítik jótékony hatásukat.

„Mindezeken túl, az öregedési folyamatok befolyásolásában a táplálkozás szerepe is vitathatatlan. A helyes táplálkozás (nyomelemek, vitaminok megfelelő bevitele) kulcsfontosságú a sejtek egészségének megőrzésében és az öregedés lassításában. A rendszeres fizikai aktivitás mellett, amely javítja a vérkeringést és elősegíti az őssejtek szervezetben való eloszlását, a megfelelő táplálkozás biztosíthatja azokat a tápanyagokat, amelyek elengedhetetlenek a sejtek optimális működéséhez és az őssejtek aktiválásához”, hangsúlyozta a szakember.

Miért kellenek a telomerek az életteli arcbőrhöz?

A növényi őssejtek és a telomeráz enzim hatásának megértése elengedhetetlen az öregedésgátlással kapcsolatos kutatásban. A telomerek, a kromoszómák végeit védő szerkezetek, fontos szerepet játszanak a sejtosztódásban, és kulcsszerepük van a sejtek élettartamának meghatározásában.

„Az idő előrehaladtával a telomerek rövidülnek, ami egy idő után korlátozza a sejtek osztódási képességét és elősegíti az öregedési folyamatokat. Bizonyos növényi hatóanyagok képesek befolyásolni a telomeráz aktivitását, ezzel segítve a telomerek megőrzését vagy akár visszaépítését, ami lassítja az öregedési folyamatokat”, világított rá Dajka Levente.

Aktiváljuk saját őssejtjeinket!

Az őssejtekkel kapcsolatos kutatások és a növényi kivonatok felhasználása nem csupán a sejtek szintjén hozhatnak változást, hanem a mindennapi életminőségen is javíthatnak. Azok a személyek, akik tudatosan integrálják étrendjükbe ezeket a hatóanyagokat, gyakran számolnak be jobb általános közérzetről, több energiáról és a bőrük, hajuk állapotának javulásáról. Ez arra utal, hogy a genetikai öregedés lassításának lehetőségei nem korlátozódnak csupán a külső megjelenésre, hanem a belső egészség megőrzésére is kiterjednek.

„Az öregedés természetes folyamat, amelyet nem lehet megállítani, de a modern tudomány eszközeivel jelentősen lassíthatjuk, így hosszabb és teljesebb életet élhetünk. Az őssejtek és a növényi kivonatok kutatása terén elért eredmények bizonyítják, hogy a hosszú élet titka részben a természet kincseiben rejlik, és a tudomány segítségével egyre közelebb kerülünk annak megfejtéséhez”, hívta fel a figyelmet a gyógyszerkutató és -fejlesztő.

Országos kutatás vizsgálta, hogy mi a közös az anyai és vezetői készségekben - Egy napra az anyukák vették át a vezető szerepet a Yettelnél

Határozottság, konfliktuskezelés, problémamegoldó képesség és empátia: ezek a legfőbb vezetői tulajdonságok, melyek édesanyaként is elengedhetetlenek a magyarok szerint – derült ki a Yettel friss, országos, anyák napja alkalmából készített kutatásából. A mobilszolgáltató a vezetői kompetenciákat vetette össze az anyasághoz szükséges képességekkel, és az is kiderült, hogy tízből nyolc válaszadó szerint a gyereknevelés során tanult készségeket a munkavégzésben is lehet kamatoztatni.
2024. 05. 05. 21:00
Megosztás:

A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 05. 05. 20:00
Megosztás:

Új módszerek alkalmazására használják a mesterséges intelligenciát az SZBK kutatói

Egyes sejtek felismerésére és elkülönítésére dolgoztak ki mesterséges intelligenciát (MI) használó megoldást a Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársai egy nagy nemzetközi konzorcium részeként. Az eljárás a biológiai alapkutatási kérdések megválaszolása mellett akár egyénre szabott terápiákhoz is alkalmazható - közölte a Magyar Kutatási Hálózathoz (HUN-REN) tartozó intézmény a honlapján.
2024. 05. 05. 19:00
Megosztás:

Érkeznek az államháztartási adatok a jövő héten

A jövő héten jelennek meg az adatok az államháztartás központi alrendszerének április végi helyzetéről, valamint egyebek mellett a kiskereskedelem márciusi és a fogyasztói árak áprilisi alakulásáról.
2024. 05. 05. 18:00
Megosztás:

Több száz fogyasztó részesült kompenzációban, de részben hiányosan teljesített a 4Life és biztosító-partnerei

A GVH felhívja a vállalkozások figyelmét, hogy vállalásaikat gondosan készítsék elő és maradéktalanul teljesítsék.
2024. 05. 05. 17:00
Megosztás:

Május 13-án indul a balatoni vasúti előszezon

Már az iskolai szünidő kezdete előtt egy hónappal, május 13-tól sűríti a Balatonhoz induló vonatforgalmat és növeli a kerékpárszállítási kapacitásokat a MÁV-Start - közölte a vasúttársaság szombaton az MTI-vel.
2024. 05. 05. 16:00
Megosztás:

Két évvel meghosszabbítják a kedvezményes lakásáfát

A kormány további két évvel meghosszabbítja a kedvezményes lakásáfát - írta a pénzügyminiszter szombaton Facebook-oldalán.
2024. 05. 05. 15:00
Megosztás:

Nőtt a Henkel negyedéves árbevétele

A Henkel német háztartás-vegyipari és kozmetikai konszern növekvő negyedéves árbevételről jelentett pénteken.
2024. 05. 05. 14:00
Megosztás:

Átfogó víziközmű rekonstrukciós program indul

Országos víziközmű rekonstrukciós program indul, ennek keretében kormányzati támogatással újul meg Szolnok víziközmű-hálózata - mondta az energiaügyi miniszter pénteken Szolnokon sajtótájékoztatón.
2024. 05. 05. 13:00
Megosztás:

Nagy László lett a SZTFH új elnöke

Sulyok Tamás köztársasági elnök Nagy Lászlót nevezte ki a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) elnökévé - közölte az SZTFH pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 05. 12:00
Megosztás:

Éves csúcson a brit gazdaság aktivitása

Jelentős emelkedéssel egyévi csúcson járnak a brit gazdaság friss aktivitási mérőszámai, bár ez szinte kizárólag a szolgáltatási ágazat erőteljes teljesítményének eredménye.
2024. 05. 05. 11:00
Megosztás:

Többlettámogatáshoz juthatnak a távhőszolgáltatók

A kormány megtéríti a távhőszolgáltatók számára a nem lakossági vízdíjak év eleji egységesítéséből származó többletkiadásaikat, az ágazati szereplők támogatásairól szóló miniszteri rendeletmódosítást annak társadalmi egyeztetése után a közeljövőben kihirdethetik, a közel száz településen működő szolgáltatók együttesen 7 milliárd forinttal több forráshoz juthatnak 2024-ben - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel pénteken.
2024. 05. 05. 10:00
Megosztás:

A Richter tárgylóasztalhoz ült a Mithra Pharmaceuticals SA-val

A Richter ajánlatot tett és tárgyalásokat kezdett a Mithra Pharmaceuticals egyes belgiumi eszközeinek megvásárlásáról - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közzétett kibocsátói közleményben.
2024. 05. 05. 09:00
Megosztás:

Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.
2024. 05. 05. 08:00
Megosztás:

Top Altcoinok amiket most olcsón megvehetsz, mielőtt kilő az árfolyamuk

Ahogy az altcoinok piaca értékben elkezdett növekedni, sokan olyan altcoinokat keresnek, amelyeket kedvezményes áron vásárolhatnak meg, hogy befektetési portfóliójukat diverzifikálják anélkül, hogy túlságosan mélyen belemerülnének a szektor pénzügyi aspektusaiba.
2024. 05. 05. 07:00
Megosztás:

Új szankciók segítik a termelőket

Szankcionálhatóvá válnak a felvásárlók általi, 30 napon túli késedelmes fizetések a gazdálkodók felé az Országgyűlés által elfogadott termelővédelmi törvénycsomagnak köszönhetően - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleményében a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.
2024. 05. 05. 06:00
Megosztás:

Az Auchan debreceniket hívott vissza

Nem jelölt allergén jelenléte (szója) miatt az Auchan Magyarország Kereskedelmi Kft. visszahívta a forgalomból az "Auchan Kedvenc csemege debreceni, 300 g és Auchan Kedvenc csípős debreceni, 300 g" terméket - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
2024. 05. 05. 05:00
Megosztás:

Váratlanul visszaesett az amerikai szolgáltatóipar áprilisban

Az elemzők által várt gyorsuló növekedés helyett csökkent az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban az ISM gazdaságkutató intézet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szerint.
2024. 05. 05. 04:00
Megosztás:

Gyengülő ütemben nőtt az amerikai gazdasági aktivitás előző hónapban

Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) pénteken közzétett végleges, az előzetest némileg meghaladó értékei alapján.
2024. 05. 05. 03:00
Megosztás:

Nagy segítség az egyetemeknek a HU-rizont program

A HU-rizont program 8 milliárd forint keretösszeggel támogatja, hogy kiváló magyar műhelyek vezetésével olyan nemzetközi kutatási projektek induljanak a világ legkiválóbb egyetemeinek és kutatóintézeteinek közreműködésével, melyek Magyarország és a nagyvilág számára egyaránt fontos társadalmi és gazdasági kihívások megoldására fókuszálnak - mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára pénteken Budapesten.
2024. 05. 05. 02:00
Megosztás: