Hímes tojást kap ajándékba a pápa Sulyok Tamástól

Rómába utazott Sulyok Tamás köztársasági elnök, aki csütörtökön Ferenc pápával találkozik.

2024. április 25., 08:06

Szerző:

A pápa társaságában a tervek szerint Sulyok Tamás körülbelül másfél órát tölt majd, s a négyszemközti audiencia után együtt fogadják a Nemzeti Zarándoklat magyar tagjait is. Római útjára a köztársasági elnököt a felesége is elkísérte. Értük a Szent Péter-bazilikában Erdő Péter bíboros mutat majd be szentmisét – írja a Hvg. A Blikk szerint az államfő nem üres kézzel érkezik a Vatikánba, három ajándékot visz a katolikus egyházfőnek. Három művészeti tárgyról van szó, amelyek természetesen hazánkhoz, a múltunkhoz köthetőek.

Ezekkel az ajándékokkal érkezik a pápához Sulyok Tamás

Az első a középkori magyar történelmet és szent királyainkat bemutató Képes Krónika díszmásolati példánya. A második egy matyó hímzéssel ellátott, hófehér alapú, arany mintázatú oltárterítő. De az ajándékok között szerepel egy, a feltámadás, az újjászületés és a termékenység szimbólumaként számon tartott hímes húsvéti tojás is. 

A kézzel díszített remekműveket különleges díszdobozban szállítják, figyelve, nehogy megsérüljenek. Ezekkel az ajándékokkal a magyar emberekre jellemző hagyománytiszteletet és a múltunkban mélyen gyökeredző istenhitet kívánja megjeleníttetni Sulyok Tamás. Az ajándékok felajánlásként érkeztek az alkotóktól.

Április 23-án mintegy ezerötszáz zarándok hívő érkezett hazánkból, a határon túlról és a római magyar közösségekből a hálaadó útra. Tizenhét érsek és püspök kísérte a csoportokat. Az eseményt a Magyar Katolikus Püspöki Kar hirdette meg Ferenc pápa egy évvel ezelőtti budapesti látogatásának évfordulója alkalmából. A hívek köszönetet mondanak a Szentatyának, egyben hálát adnak a pápalátogatás kegyelméért.

Novák Katalin volt köztársasági elnök tavaly Szent Erzsébet rózsatövet ajándékozott, viszonzásul a Szentatya által a csíksomlyói búcsún adományozott arany-ezüst rózsáért. A volt államfő ezen kívül adott még az egyházfőnek egy Mária-ruhát, valamint a 2005 óta működő TILMA a Gyermekművészetért Alapítvány által szerkesztett gyermekművészeti albumot is.

(Kiemelt képünkön: Ferenc pápa a heti általános audiencián a Szent Péter téren, Vatikánvárosban. Fényképezte: Alessia giuliani / CPP / HANS LUCAS/AFP)