Gyártók Leállítja cseh autógyárait a Škoda

Leállítja cseh autógyárait a Škoda

autopro.hu/V.M. | 2021.09.17 08:17

Leállítja cseh autógyárait a Škoda

Fotó: ŠKODA Storyboard

A chiphiány miatt a Volkswagen konszernhez tartozó Škoda szeptember utolsó hetében szünetelteti a termelést kettő csehországi autógyárában – derült ki a vállalat hivatalos közleményéből.

Hirdetés

„Az új COVID-19 megbetegedések Ázsiában, például Malajziában, arra kényszerítik a félvezetőgyártókat, hogy ismét bezárják üzemeiket. Ez iparágszerte az autótermelési tervek módosítását vonta maga után, ami a Škoda Autót is érinti” – írta a vállalat a Reuters megkeresésére.

A Mladá Boleslavban és Kvasiny-ben található autógyárak a 39. héten nem fognak termelni. Az OEM arra nem tért ki, hogy az ellátási problémák befolyásolják-e a harmadik, Vrchlabí településén lévő alkatrészgyár működését.

Nem tudják befejezni az autókat

A Škodának jelenleg több ezer befejezetlen autója vár a hiányzó chipek megérkezésére és beépítésére. Az alkatrészhiány komolyan érinti a gyártó egész éves termelését: Thomas Schäfer vezérigazgató nemrég beszélt arról, hogy idén a tervezettnél mintegy százezerrel kevesebb autó fog elkészülni.

A Škoda arra számít, hogy 2022-ben is folytatódni fog a chiphiány, de 2021 utolsó negyedévére már a helyzet javulását jelzi előre.

Csehországban a Hyundai és a Toyota is folytat autógyártást. Utóbbi az elmúlt hónapokban szintén szüneteltette termelését helyi üzemében, több alkalommal is.

Kiemelt Partnereink