Gyártók Börtönre ítélték a Scania után Oroszországnak kémkedő férfit

Börtönre ítélték a Scania után Oroszországnak kémkedő férfit

autopro.hu/V.M. | 2021.09.17 06:16

Börtönre ítélték a Scania után Oroszországnak kémkedő férfit

Fotó: Scania Media Provider

Egy svéd bíróság három év letöltendő szabadságvesztésre ítélt egy 47 éves férfit, aki a svéd Scania haszongépjármű-gyártóról adott át titkos információkat Oroszországnak.

Hirdetés

Az elítélt férfi a svédországi orosz nagykövetség egyik munkatársának adott át pénzjutalom ellenében titkos információkat a Scaniáról. A férfit azzal is vádolták, hogy a Volvo Cars autógyártóról is titkos információkat juttatott orosz tisztviselők birtokába, a bíróság azonban felmentette az utóbbi vád alól.

Kiadott közleményében a bíróság megjegyzi, hogy abban az esetben ítélhető el valaki kémkedés miatt, ha Svédország nemzetbiztonságát veszélyeztetheti a más államok tulajdonába került információ. A Scania esetében a feltétel fennállása igazolást nyert, míg a Volvo esetében nem.

Az elítélt rendszeresen készpénzt kapott az orosz nagykövetség munkatársától, amit a bíróság a szolgáltatott információk ellentételezéséül nyújtott fizetségnek tekint.

Az Autoblog cikke szerint a férfi, aki tagadja bűnösségét és fellebbezésre készül, letartóztatásakor éppen egy étteremben találkozott a diplomatával, akitől akkor több mint 3000 dollárnak megfelelő svéd koronát vett át. 2019-es őrizetbe vételekor a Scania tanácsadója volt. Pozícióját 2018-tól töltötte be, korábban, 2016-2017 között pedig a Volvónál dolgozott azonos munkakörben.

Kiemelt Partnereink