Gyártók Még szeptemberben tőzsdére mehet a Volvo Cars

Még szeptemberben tőzsdére mehet a Volvo Cars

autopro.hu/V.M. | 2021.09.17 07:23

Még szeptemberben tőzsdére mehet a Volvo Cars

Fotó: Volvo Cars Global Media Newsroom

Bennfentesek szerint a kínai Zhejiang Geely Holding Group előrehaladott tárgyalásokat folytat több bankkal is az általa tulajdonolt Volvo Cars tőzsdére viteléről, amire már a következő hetekben sor fog kerülni.

Hirdetés

A nevüket elhallgató nyilatkozók szerint, akik a Reuters-nek beszéltek a folyamatban lévő tárgyalásokról, a Volvo Cars arra számít, hogy részvényeit nagyjából 20 milliárd dollárért sikerül majd értékesíteni a stockholmi tőzsdére való bevezetéskor. Egyikük azt is megosztotta, hogy a papírokat szeptember végén tervezik kereskedésbe bocsátani.

A műveletben több bank is részt vállal: a tranzakciót a Goldman Sachs és a lett SEB vezetik, de közreműködik többek között a francia BNP Paribas, valamint brit HSBC is.

A Volvo tőzsdére vitele valójában nem most vetődött fel először. A Geely, ami több mint egy évtizeddel korábban vásárolta meg a svéd autógyártót a Fordtól, eredetileg 2018-ra tűzte ki az elsődleges részvénykibocsátást, azonban végül elállt tervétől a világkereskedelmi feszültségekre és az autóipari cégek romló befektetői megítélésére hivatkozva.

Az elektrifikációval ismét eljött az idő

A tradicionális autóipari OEM-ektől, mint a Volvo, az utóbbi években valóban elfordultak a befektetők, akik pénzüket inkább a fiatal, alternatív hajtású járműveket fejlesztő cégekbe csatornázzák. Ezt szemlélteti a Tesla esete is: Elon Musk vállalatának termelési volumene töredéke a világ nagy autógyártóinak, 2020-ban ennek ellenére messze a legértékesebb gyártóvá vált.

Mostanra azonban sok nagy múltú OEM állt elő ambiciózus elektrifikációs stratégiával, köztük a Volvo is, ami 2030-tól kizárólag tisztán elektromos autókat fog készíteni. Ez a fordulat segíthet a befektetők bizalmának megerősítésében. Utóbbit látszik alátámasztani az is, hogy miután márciusban a Volkswagen – mint később kiderült, csak áprilisi tréfaként – közölte, az USA-ban Voltswagenre változtatja nevét az elektromobilitás melletti elkötelezettség jeleként, papírjainak értéke azonnal öt százalékkal emelkedett.

Bizonytalan fogadtatás

A nemrég megszólalt források egyike szerint a Volvo Cars célja, hogy nagyjából 20 milliárd dollárért értékesítse papírjait a tőzsdei megjelenéskor. Egy másikuk 20-30 milliárd dolláros tartományt valószínűsít, míg agy harmadik, a Volvo bevételi előrejelzése alapján úgy véli, 16 milliárd dollárra értékelhetik majd a vállalatot.

20 milliárd a Volvo éves nyereségének hat-hétszeresének felelne meg, ezzel a vállalat, értékét tekintve egy szintre kerülne a Daimlerrel és a BMW-vel. Ez ugyanakkor messze elmaradna a Tesla több mint hetvenszer magasabb, 1400 milliárd dollárt meghaladó tőzsdei kapitalizációjától.

Egyes elemzők jóval alacsonyabb számot valószínűsítenek. A Norddeutsche Landesbank német kereskedelmi bank autóipari elemzője, Frank Schwope például 10-15 milliárdot tart reálisnak.

Kiemelt Partnereink