9 °C Budapest
Hands female using pulse oximeter device on finger, healthcare monitoring concept

Mi a szaturáció jelentése? Így derítsd ki, mennyi oxigén van a véredben!

2021. szeptember 16. 16:33

Az általános egészségügyi állapotunk felmérésének a legegyszerűbb útja, ha megvizsgáljuk a vérünket. A rutin vérvizsgálatok közé nem csak a vérképes laboreredmény tartozik, hanem a szaturáció mérése is, amit pillanatok alatt elvégezhetünk, akár már házilag is.

Mi a szaturáció jelentése és miért fontos a szaturáció mérése? Hogyan működik egy szaturáció mérő eszköz és mi a szaturáció mérő műszer neve? Mi az oxigén szaturáció és mi az a transzferrin szaturáció, mi ezek között a különbség? Mennyi a normális szaturáció a szaturáció mérő műszer adatai alapján, mikor veszélyesen alacsony a szaturáció? Cikkünkben eláruljuk, mi az a szaturáció és mi a szaturáció jelentősége a szervezetünkben, illetve minden fontos és gyakori kérdésre válaszolunk a szaturáció kapcsán.

Mi a szaturáció, avagy az oxigén szaturáció?

A szaturáció nem más, mint a vér oxigénszintjének az értéke, amelyet százalékban adunk meg. Egy egyszerű elektronikai műszerrel mérjük, ez a szaturáció mérő eszköz pedig a pulzoximéter. Szervezetünket több milliárd, szabad szemmel láthatatlan sejt alkotja, amelyeknek mindnek szüksége van az oxigénre. Az oxigént a tüdő veszi fel és a vérben található vörösvérsejtek szállítják el a szerveinkhez, de a hemoglobin nevű fehérjének is kulcsfontosságú a szerepe, ugyanis ez az anyag a felelős azért, hogy a vörösvérsejt felvegye a friss oxigént.

A szaturáció mérése során arról kapunk információt, hogy milyen állapotban vannak a vörösvérsejtjeink, milyen az oxigénszállító kapacitásuk – értelemszerűen minél alacsonyabb a szaturáció, annál rosszabbul teljesítenek a vérsejtek és annál kevesebb oxigén jut el a létfontosságú szerveinkbe. A szaturáció mérése egy egyszerű orvosi vagy otthoni rutinvizsgálat, amit érdemes elvégeznünk, ha valamilyen okból kifolyólag – például szédülés, rossz közérzet – nem érezzük jól magunkat.

A szaturáció mérő eszköz működése

A szaturáció mérő műszer, azaz a pulzoximéter működése nagyon egyszerű: ez egy kisméretű, ujjhegyre csíptethető eszköz (de létezik kézi és asztali verzió is), ami fájdalommentesen, vérvétel szükségessége nélkül megméri és kijelzi az aktuális véroxigén-szintet. A szaturáció mérő eszköz az artériás hemoglobin oxigéntelítettségét és a pulzusszám mérését végzi, ezek az adatok alapján számolja ki a szaturáció teljesítményét.

Fontos kiemelnünk, hogy a szaturáció mérése nyugalomban kell, hogy történjen, ugyanis a mozgás, különösen a kardio gyakorlatok végzése során a vér oxigénszintje megemelkedik és a szaturáció nem a valós értékeket tükrözi. A szaturáció mérést ülő helyzetben kell végezni, az asztalon pihentetett kézzel, különben a szaturáció mérő értékei ugrálni kezdenek. A szaturáció értékek feljegyzése is fontos lehet, ha valami miatt például csökken a szervezetünk szaturációs teljesítménye.

Mi az a transzferrin szaturáció?

A véráramunkban keringő anyagok között nem az oxigén az egyetlen létfontosságú molekula – itt jön a képbe a transzferrin. A transzferrin egy, a véráramban keringő glikoprotein, ami a vörösvértestek képzéséhez nélkülözhetetlen vas-ionokat szállítja a csontvelőbe. A transzferrin szaturáció tehát röviden és tömören az oxigén szaturáció vas-ionok szállítására vonatkozó megfelelője, azonban ezt az értéket nem mutatja meg a szaturáció mérő eszköz, vérvételre van szükség hozzá. Egy átlagos felnőtt ember esetében az egészséges transzferrinszint 200-340 g/dl.

A transzferrin szaturáció vizsgálata azért fontos, mert az alacsony transzferrinszint utalhat vérszegénységre, vese- vagy májbetegségre, fertőzésekre, illetve krónikus gyulladásos- és más betegségekre is. Minél inkább vashiányos állapot áll fenn a szervezetben, a transzferrinszint annál magasabb – ennek az az oka, hogy a vérsejtek próbálják a meglévő vasi-ionokat minél hatékonyabban megkötni. Az emelkedett transzferrin szaturáció oka lehet mindemellett a terhesség, illetve bizonyos fogamzásgátló szerek is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mennyi a normális szaturáció?

A szaturáció egy százalékban kifejezett érték: ahány százalékot mutat a szaturáció mérő, olyan teljesítményen működik a szervezetünk – nyilván a 100% a legmagasabb érték, ennél több a szaturáció értéke (pl. 110%) nem lehet. A normális oxigén szaturáció értéke 96-100% között mozog: ha a szaturáció értéke e közé a két szám közé esik, akkor minden rendben van a véroxigén-szintünkkel. Ha a szaturáció 90 és 95% közé esik, az azt jelenti, hogy a véroxigén-szintünk már alacsonyabb az egészségesnél, így szükség lehet egy általános szív-tüdő kivizsgálásra.

Ha a szaturáció ennél is alacsonyabb szinten van (hivatalosan akkor, ha 88% alá esik), akkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulnunk, mert a kisebb értékek nagy valószínűséggel valamilyen betegségre utalnak, amit minél hamarabb kiszűrünk, annál jobbak az esélyeink a gyógyulásra.

Milyen betegségekre utal az alacsony szaturáció?

Az alacsony szaturáció értékek leggyakrabban valamilyen tüdő, vagy szív- és érrendszeri megbetegedésre utalnak: vagy a tüdőbe nem jut elég oxigén, vagy a vörösvérsejtek nem tudnak elég oxigént felvenni és szállítani, illetve az is előfordulhat, hogy a szív nem tudja megfelelően keringetni a vért. Ha a felsorolt esetek közül bármelyik megvalósul, annak súlyos következményei lehetnek: a tartósan alacsony szaturáció hatására nem mennek végbe a szervezetünkben a sejtanyagcsere-folyamatok és nem termelődik energia, vagyis az egész szervezet fokozatosan egyre rosszabbul teljesít.

A szaturáció mérése mikor javallott?

Fontos, hogy megtaláljuk az alacsony szaturáció okát és elsőként a probléma forrását szüntessük meg. Mindenképpen ajánlott odafigyelni a szaturáció mérésére, ha asztmával vagy allergiával küzdünk, tüdőbetegség gyanúja esetén, illetve megfázásos tünetek észlelése során is – ide tartozik a koronavírus is, ami szintén zavarhatja a szervezet oxigénfelvételét.

A szaturáció mérés szintén fontos feladat akkor is, ha bármilyen ismert tüdőbetegséggel vagy vérképproblémával küzdünk. Fontos tisztában lennünk vele, hogy a szaturáció mi az, mi a szaturáció jelentése, főleg, ha úgy érezzük, hogy akár a szívünkkel, akár a tüdőnkkel valami probléma van. Ilyen esetekben ne féljünk orvoshoz fordulni, ugyanis a súlyosabb betegségek nagy része a modern orvostudomány állása szerint már nagyon hatékonyan gyógyítható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem