Már reggel 7 előtt részeg volt a buszsofőr

Gyorsított eljárásban tárgyalták annak a buszsofőrnek az ügyét, aki részegen indult el a reggel csúcsban utasokkal a fedélzetén. 

2024. március 4., 13:27

Szerző:

Ma állt bíróság elé az a buszsofőr, aki járművével részegen indult útnak idén januárban, 7 óra előtt – a reggeli csúcsforgalom kezdetén – az egri autóbuszállomásról a 26 km távolságra lévő Balaton településig. Az adott járaton a vezetőn kívül hárman utaztak. A férfit a rendőrök nem sokkal az indulás után, még a városon belül megállították, majd vele szemben intézkedtek, így derült fény az ittasságára – írja közleményében a Heves Vármegyei Főügyészség.

Az Egri Járási Ügyészség gyorsított eljárásban – a bűncselekmény elkövetésétől számított két hónapon belül – állította bíróság elé azt a távolsági autóbuszjáratot vezető férfit, aki ittasan ült a volán mögé.

A buszsofőr megúszhatja a börtönt 

A járásbíróság a váddal egyezően állapította meg a tényállást és a férfi büntetőjogi felelősségét, ezért vele szemben 1 év szabadságvesztést szabott ki, melynek a végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a sofőrt 4 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. A döntéssel szembeni jogorvoslati nyilatkozattételre az ügyészség, a vádlott és a meghatalmazott védő is 3 munkanapot tartott fenn, ezért az ítélet nem jogerős. 

Autista fiúval kiabált egy buszsofőr, a gyermek pánikrohamot kapott

Egy 14 éves, autizmussal élő fiúval azért kezdett el kiabálni egy szolnoki busz sofőrje, mert a fiú becsomagolt szendvicset vitt fel a járműre. Az eset még decemberben történt, és óriási felháborodást keltett. 

„Hétfőn, a szokásos időben mentem a gyermekemért a Liget úti speciális iskolához. A Széchenyi lakótelepen élünk, így amikor megláttuk hogy jön a 24-es busz, rohantunk, hogy elérjük. Sankó kezében még ott volt az uzsonnája szalvétába csomagolva, ő már el is indult a busz vége felé” – mesélte a Szoljon.hu portálnak a 14 éves fiú édesanyja. 

Amíg a nő az ingyenes utazásra jogosító kártyát kereste, a sofőr kiabálni kezdett, hogy „Ne menjél fel kajával!“. A fiú erre ledermedt, ugyanis autizmusa miatt nem bírja az erős hangokat. Az anya elmondása szerint, először nem is gondolták, hogy nekik szólnak, a fia továbbment, a sofőr még egyszer ráordított – olvasható a cikkben.

„Szóltam neki hogy a fiam autista, ne kiabáljon, mert ettől megretten. Azzal védekezett, meglehetősen durva hangnemben, hogy ő nem üvöltött, csak szólt. Persze már mindenki minket nézett a buszon. Ezután már én is felemeltem a hangom, hogy ne kiabáljon, mert a gyerek autista. A fiam addigra már olyan állapotba került, hogy hátra sem mert menni, azonnal leült a busz közepénél. Remegett, tördelte az ujjait, próbáltam nyugtatni, de nem sikerült. Mivel Tourett-szindrómája is van, ami egy pánikreakcióként jelentkező akaratlan mozgás, előfordul, hogy valamibe beleüt. Már nézegette is az ablakot, végül a saját homlokába ütött bele. Felajánlottam, hogy szálljunk le a következő megállónál, de félt, hogy egy másik sofőr is így bánik majd vele” – mesélte az édesanya.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:  Volánbusz Fotó: Volánbusz Facebook-oldala)

Huszonöt év fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság a Deák téri késelés egyik elkövetőjét - közölte hétfőn a Fővárosi Törvényszék. A tájékoztatás szerint a fiatal férfit több ember sérelmére elkövetett emberölés, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntette és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt ítélték el.