Archív Saját chipgyártással enyhítene a válságon az EU

Saját chipgyártással enyhítene a válságon az EU

autopro.hu/P.B. | 2021.09.16 08:23

Saját chipgyártással enyhítene a válságon az EU

Fotó: Pexels

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt szeretné elérni, hogy Európa több félvezetőt legyen képes előállítani, ezzel csökkentve a kontinens ázsiai kitettségét. A lépéssel a chiphiányon is enyhítene az uniós vezető.

Hirdetés

Von der Leyen szerint a jogalkotói környezet segítségével arra kell ösztönözni az európai cégeket, hogy növeljék a chipgyártói volumenüket. A bizottság elnöke hozzátette, tudja, hogy nehéz feladatról van szó, de muszáj csökkenteni Európa Ázsiától való függőségén. Konkrétumokat nem árult el a tervéről a politikus.

A növekvő globális kereslet ellenére von der Leyen szerint az európai részesedés az félvezetők előállításának értékláncában csökkent, ami komoly probléma, hiszen nincs digitális élet ezen chipek nélkül. A félvezetőhiány miatt pedig egész gyártósorok állnak le vagy működnek csökkentett üzemmódban – tette hozzá.

A félvezetőhiány jelenleg különösen súlyosan érinti az autóipart Németországban, ahol a termelési kapacitásokat újra és újra csökkenteni kell – írja az Automobilwoche. A helyzet sajnos erősen befolyásolja a magyarországi járműipar állapotát is, júliusban például a 2020-as számokat is alulmúlta a szektor.

Kiemelt Partnereink