Figyelem: ismét online csalók bukkantak fel – újabb trükkel próbálkoznak

Online csalókra figyelmeztet a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ): a csalók az Anydesk nevű programot próbálják meg letöltetni, hogy teljes hozzáférést kapjanak az áldozatok számítógépéhez, mobiltelefonjához.

2024. március 2., 12:43

Szerző:

Az NVSZ Facebook-oldalán szombaton közzétett egy telefonhívást, amelyen a csaló azt magyarázza, hogy az Anydesk vírusirtó alkalmazás. Az NVSZ közölte, az alkalmazással valójában teljes hozzáférést adunk az online csalóknak a számítógépünkhöz, vagy a mobiltelefonunkhoz. Ezért azt javasolják, telefonálók kérésére ezt a programot soha ne telepítse senki semmilyen eszközre. –

A közlés szerint számos olyan árulkodó jel van, amelyből pillanatok alatt kiszúrható, hogy átverésről van szó.

Az NVSZ szerint legyen gyanús: ha nem kérhető visszahívás, ha erőszakosan tesznek fel kérdéseket, ha sürgetik, vagy csak egy rövid időkeretet adnak a cselekvésre.

A tájékoztatás szerint az is gyanúra adhat okot, ha a „banki ügyintéző”, „informatikus” nem tudja a bankkártya és bankszámla adatait, és képernyőfotót, vagy egyéb információt kér az elérhető egyenlegekről. Ha a felhívott „védelme érdekében” egy applikáció azonnali letöltését kérik, ha a hívás közben érkező kódokat kérik, mert éppen azok segítségével lopják el a pénzét – írják.

Online csalókkal van tele az internet

Amióta létezik Facebook, azóta lopják a személyes adatainkat vagy paliznak be bennünket a népszerű oldalon. Ezúttal azonban minden eddiginél ocsmányabb átverés szedi az áldozatokat: a csalók a gyász érzésére támaszkodva forgatnak ki bennünket a pénzünkből.

Ahogyan arról beszámoltunk, mostanra jó eséllyel többen is találkoztak a Facebook oldalain terjedő halálhíres csalással, melynek során az ismerősök feltört fiókjaiba belépett elkövetők olyan bejegyzéseket tesznek közzé, miszerint meghalt barátjuk vagy hozzátartozójuk. A csali posztra kattintók egy hamis Facebook belépési oldalon találják magukat, amely megpróbálja ellopni a felhasználói nevüket és a jelszavukat – írja az Origo.

A kreatív csalók most egy tematikusan hasonló, ám eddig nem látott trükkel kezdtek támadni: hamis profilokon keresztül temetkezési vállalatok valódi bejelentéseit osztják meg a Facebookon, majd megpróbálják rávenni az elhunytak ismerőseit, hogy vegyenek részt internetes közvetítésen keresztül a temetésükön.

A csalók linkjére kattintva egy adathalász weboldal töltődik be, amely kártyaadatokat követel a szertartáson való távoli részvételért.

Nem világos, hogy milyen sors vár az áldozatoktól kicsalt kártyaadatokra, de az efféle esetekben jellemzően sötét webes piactereken kötnek ki, más bűnözők vásárolják meg azokat az interneten történő illetéktelen fizetés céljából.

Nem csak a Facebook hordoz veszélyeket, bárhol lecsaphatnak ránk az internetes csalók

Korábbi cikkünkben összeszedtük, hogy mit tehetünk az ellen, hogy internetes csalás áldozatai legyünk. Mint írtuk:

csak 2023-ban 10 milliárd forintot csaltak ki a kiberbűnözők a magyar károsultaktól.

Ez a hatalmas összeg ráadásul évre évre egyre magasabb lehet, hiszen a bűnözők mindig újabb módszerekkel kísérleteznek, hogy megszerezzék a személyes és a banki adatokat. Ráadásul,

a szakértők várakozása szerint az idén újabb módszerekkel bővül a csalások tárháza, és egyre hihetőbbé válnak a csalások. 

Arról is beszámoltunk, hogy egy, még az unokázós csalásnál is aljasabb átverés terjed Magyarországon. A rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy még véletlenül se higgyék el, ha azzal hívják fel őket, hogy egy nyereményjáték győztesei.

(Fotó: Matthias Balk/dpa/AFP)

Huszonöt év fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság a Deák téri késelés egyik elkövetőjét - közölte hétfőn a Fővárosi Törvényszék. A tájékoztatás szerint a fiatal férfit több ember sérelmére elkövetett emberölés, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntette és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt ítélték el.