Gyártósor Új szigetelőanyag tenné hatékonyabbá az elektromos távvezetékeket

Új szigetelőanyag tenné hatékonyabbá az elektromos távvezetékeket

autopro.hu/D.Á. | 2021.09.16 07:20

Új szigetelőanyag tenné hatékonyabbá az elektromos távvezetékeket

Fotó: Pexels

Az áram szállítása nagy távokon sok veszteséggel jár, ezért az egyik svéd egyetem új projektje nagyban növelheti az elektromos hálózatok hatékonyságát. Egy új anyag kifejlesztésével többszörösére sikerült javítani a nagyfeszültségű egyenáramú távvezetékek szigetelését.

Hirdetés

Jelenleg nagyfeszültségű egyenáramú távvezetékekkel (HVDC) szállítható a leggazdaságosabban nagyobb távolságra az elektromos áram, ilyenek alkotják a meglévő hálózatainkat. Megfelelő szigeteléssel ellátva a vezetékek elhelyezhetők a föld alatt vagy akár tengerfenéken is, ezzel még nagyobb távolságokat lefedve, valamint megnyitva az utat a városokon kívül elhelyezett, megújuló energiát használó erőművek integrálására a hálózatba.

A fejlesztés a svéd Chalmers Műszaki Egyetem kémiai tanszékén zajlik. A részleg és egyben a projekt vezetője Christian Müller, aki elmondta, hogy a rohamosan emelkedő globális áramigény közepette a hatékony és biztonságos távvezetékek kulcsfontosságúak. A megújuló energiaforrások által termelt áram ingadozva áll rendelkezésre, így annak hatékony, megbízható szállítása elsődleges szempont.

Minden szempontból forradalmi

Az áram szállításakor veszteségek lépnek fel, amelyeket minél jobban vissza kell szorítani. Ez leginkább a feszültség növelésével érhető el, ám a nagyobb feszültség károsítja a vezetékek szigetelését. Ennek egy lehetséges megoldása Xiangdong Xu kutató magyarázata alapján a vezetékek szigetelését adó anyag áramvezető képességének csökkentése, vagyis szigetelőképességének javítása. A kutatók olyan anyaggal dolgoztak, amelyből rendkívül keveset is elég használni – a szigetelés egymillió részecskéjéből ötöt tesz ki, így az anyag gyárthatóság és újrahasznosíthatóság szempontjából is ígéretes.

A kifejlesztett anyag egy P3HT (poli-3-hexiltiofén) nevű konjugált polimert tartalmaz, melynek segítségével háromszoros szigetelőképességet sikerült elérni a vezetékeken. Korábbi kutatások különböző nanorészecskékkel, fémoxidokkal és poliolefinekkel zajlottak, ám ezekből jelentős mennyiségekre lett volna szükség a jó eredményhez. A P3HT rugalmas nyomtatott áramkörök kialakítására volt használatos, Chalmers projektje volt az első, amelyben műanyag feljavítására szolgált. Müller reméli, eredményeik új távlatokat nyitnak majd a kutatásban, és egyre hatékonyabb, jobb elektromosan szigetelő műanyagok születnek majd az energiaszállítás -és tárolás céljára — írta meg a Machine Design.

Kiemelt Partnereink