25 ezer liter pancsolt alkohol került zár alá egy kutyapanzióban történt razzia során

Az akció során mintegy 25 ezer liter ismeretlen eredetű alkohol került lefoglalásra. 

2024. február 26., 11:32

Szerző:

Több mint 25 ezer liter ismeretlen eredetű alkohol került zár alá a pénzügyőrök egy szeszfőzdékben tartott akciójában – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-t. A közlemény szerint a NAV pénzügyőrei tavaly decembertől ez év január végéig tartottak országos szeszfőzde-ellenőrzéseket, amelyek során több ezer liter alkoholt foglaltak le.

Négy ezer liter alkohol összetételét homály fedi 

Decemberben országszerte 22 bérfőzéssel és kereskedelmi főzéssel foglalkozó szeszfőzdében tartottak váratlan ellenőrzéseket, és 18 esetben tártak fel szabálytalanságokat. Az egyik ilyen ellenőrzéskor a szeszfőzdét és egyben kutyapanziót is üzemeltető család ingatlanjain több mint 25 ezer liter szeszes folyadék került elő földalatti tartályokból és különböző helyekről, amelyek értéke 150 millió forint volt. A pénzügyi nyomozók a tulajdonost előállították, ellene jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt indítottak eljárást. Ez a bűncselekmény akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető – írták.

Január végére a pénzügyőrök több mint kilencszáz főzdébe jutottak el, és megközelítőleg négyezer liter ismeretlen eredetű alkoholterméket foglaltak le. A súlyos jogsértések mellett több esetben találtak adminisztratív jellegű hiányosságokat és be nem jelentett alkalmazottakat – tették hozzá.

Hangsúlyozták, hogy a jogszabály értelmében párlatot előállítani – a meghatározott mennyiségen túl – kereskedelmi főzésben és bérfőzésben szabad. A kereskedelmi főzés és a bérfőzés engedélyköteles, a magánfőzés bejelentésköteles tevékenység. Aki engedély és bejelentés nélkül főz párlatot, jövedéki törvénysértés miatt vonható felelősségre, és akár többmilliós bírságra is számíthat – áll a közleményben.

Sokan meghaltak illegális alkohol fogyasztása miatt tavaly 

Húszan meghaltak „pancsolt" pálinka fogyasztása miatt a dél-indiai Tamil Nadu államban. Villapuram körzetből 13, Csengalpattuból hét esetet jelentettek, a két körzetben több mint harminc embert kezelnek kórházakban. A páciensek szemirritációtól, hányástól, szédüléstől szenvednek egy rendőrtiszt közlése alapján. Az áldozatok feltehetően etanol, metanol és más vegyi anyagok keverékét fogyasztották. A tragédia után az államban riasztást adtak ki, hogy az emberek tartózkodjanak mindenféle illegális szeszes ital fogyasztásától. Őrizetbe vettek több embert, egyiküknél illegális alkoholt foglaltak le, az italt laboratóriumban vizsgálják, a többiek pedig feltehetően részt vettek a mérgező alkohol forgalmazásában. M. K. Stalin államminiszter megdöbbenésének adott hangot a halálozások miatt. Bejelentette, hogy 12 500 dollár (4,2 millió forint) kártérítést kap minden család, mely az illegális alkohol fogyasztása következtében veszítette el egy tagját, valamint 607 dollárral segítik azokat, akiket kórházban ápolnak.

Legalább 18 ember vesztette életét Oroszország három régiójában, miután mérgező almabort fogyasztottak. Uljanovszk megyéből 16, Szamara megyéből két halálesetet jelentettek, Udmurtföldön pedig egy férfi és egy nő került súlyos állapotban kórházba. Az uljanovszki régióban hétfőn 35 mérgezéses esetről tudtak, a legtöbb érintett dimitrovgrádi lakos. A mérgezést egy Miszter Szidr elnevezésű, elviteles sörkimérésekben csapolt almabor okozta, amelyet két nagyobb hálózat forgalmazott. Anna Popova, a fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője utasította a hatóság regionális igazgatóságait, hogy azonosítsák, és foglalják le az összes fellelhető tételt. A szamarai Andi cég által gyártott ital forgalmazását országosan betiltotta az alkoholpiaci szabályozó szolgálat (Roszalkogolregulirovanie).  Az előzetes jelentések szerint a Miszter Szidr metil-alkoholt (metanolt) tartalmazott.

(Kiemelt képünk illusztráció: szeszfőzde. Fotó: LOU BENOIST / AFP)

Huszonöt év fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság a Deák téri késelés egyik elkövetőjét - közölte hétfőn a Fővárosi Törvényszék. A tájékoztatás szerint a fiatal férfit több ember sérelmére elkövetett emberölés, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntette és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt ítélték el.