Vágólapra másolva!
A harmadik negyedben még úgy tűnt, hogy a meccset rosszul kezdő kanadai válogatott a magyar után a spanyol csapatot is felőrli, végül azonban az Európa-bajnoki ezüstérmes nagyobb rutinja győzelmet ért az ibériaiaknak a női kosárlabdázók soproni olimpiai selejtezőjének második játéknapján. Nekünk kicsivel jobban jött volna az észak-amerikaiak győzelme, de a feladat így is ugyanaz maradt: a mai japánok elleni meccs eredményétől függetlenül, vasárnap meg kell vernünk a spanyolokat.

Csütörtöki magyarok elleni győzelme után egyértelműen a kanadai válogatott várhatta kényelmesebb helyzetből a torna második napját, míg a Japántól a vártnál simább vereséget szenvedő Európa-bajnoki ezüstérmes spanyolok győzelmi kényszerben voltak. Tudták, ha nem nyernek, akkor minden bizonnyal a házigazda a magyar válogatott ellen kell ki-ki meccset vívniuk a párizsi repülőjegyért.

Bekezdtek a spanyolok

Az európai csapaton nem látszott, hogy nyomná a tét, és alig három perc után már 8-0-ra vezettek, sőt 6:13-nál

Queralt Casas triplája után 11-0-nál kellett időt kérnie Victor Lapenának, a kanadaiak edzőjének.

Amit tegnap éreztünk, csak megerősítést nyert, kicsivel jobb játékkal el lehetett volna kapni az észak-amerikai csapatot. Amelyik végül több mint öt perc után Laeticia Amihere palánk alól begyötört duplájával szerezte meg az első pontjait.

Nem ízlett a kanadaiaknak a kőkemény spanyol védekezés Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az első kanadai pontok hozták magukkal újabbakat, és 1:52-vel a negyed vége előtt már 9-11 állt az eredményjelzőn. Ekkor a spanyol kapitány, Miguel Mendeznek kellett időt kérnie. Az utolsó percre már kanadai előnnyel fordultak a csapatok, Megan Gustafson gyors egymásutánban bepakolt öt pontjával mégis a spanyolok mehettek előnyre az első szünetben (16-12).

Megint elléptek a spanyolok

A spanyolok nagyjából azon a színvonalon teljesítettek, mint az első napon a japánok ellen, míg a kanadaiak valamelyest alulmúlták csütörtöki önmagukat, így nem csoda, hogy a második játékrész elején ismét nyolc pontos előnyt (22-14) építettek ki a veterán Alba Torrenst is bevető ibériai

Miután a negyed feléig nem csökkent a különbség, másodszor is időt kért a kanadai kispad. Az amerikai csapat azonban a folytatásban sem találta az agresszív, de alig szabálytalankodó spanyol védekezés ellenszerét, folyamatosan utolsó másodperces kényszerdobásokba voltak kényszerítve.

A küzdőjelleg dominált a meccsen, szép kosárlabdából kevesebbet láttunk Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 17. percre kezdett ez megváltozni, miután kintről és középtávolról is betaláltak a kanadaiak, amire 30-23-as vezetésük ellenére a spanyolok is időkéréssel reagáltak, és végül magabiztos előnnyel mehettek a nagyszünetre (36-25).

Összekapta magát Kanada

A hamradik negyed elején az addig vergődő kanadai csapat mintha szárnyakat kapott volna, futószalagon gyártották a pontokat, és a 24. perc végére utol is érték a spanyolokat (38-38), sőt Kayla Alexander duplájával a meccsen először a vezetést is átvették.

Shay Colley (2) és a kanadai csapat turbó fokozatba kapcsolt a szünet után Fotó: Csudai Sándor - Origo

Sőt meg is őrizték az előnyt, mert a spanyolok elkezdtek izgulni, sorra rontották a dobásokat, nem csoda, hogy mindössze 9 pontot tudtak szerezni a harmadik tíz percben, aminek a végén már kanadai előnnyel mehettek a rövid szünetre a csapatok (48-45).

Tíz perc idegeskedés

Az utolsó negyedben már érthetően igyekezett mindkét csapat biztosra menni, igaz a spanyolok ziccer helyzetekben is szokatlanul sokat hibáztak, így a kanadaiak tartani tudták minimális egy-két pontos előnyüket. Lehetőség szerint minden támadást az utolsó másodpercig kijátszottak, és jó lepattanózásuknak köszönhetően többször is visszaszerezték a labdát, újraindítva ezzel a támadóidőt.

A fehér mezes kanadaiak jó lepattanózása ezúttal is fontos momentum volt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Csakhogy a spanyolok nem mondtak le a győzelemről, és Maite Cazorla triplájával visszavették az előnyt, sőt Cristina Ouvina duplájával meg is toldották azt (58-55). Kereken két perc volt, amikor a kanadai stáb időt kért. Ez sem segített azonban rajtuk, a rutinos spanyol csapat már nem engedte ki a kezéből a győzelmet.

Ne menjenek messzire a tévétől vagy az internetkapcsolattól, mert 18.30-tól pályára lép a magyar válogatott, amelyik Japán ellen fog mindent megtenni egy bravúros győzelemért! Akármi lesz is annak a meccsnek a vége, alighanem mindenképpen a vasárnap 15 órakor kezdődő magyar-spanyol meccsen fog eldőlni mindkét csapat sorsa.

Eredmény, olimpiai selejtező, 2. forduló:
Spanyolország - Kanada 60-55 (16-12, 20-13, 9-23, 15-7)
Sopron, Novomatic Aréna, 1600 néző, v.: Liszka (lengyel), Horozov (bolgár), Fernandes (tahiti)
legjobb dobók: Gustafson 16, Casas 13, M. Cazorla 9, ill. K. Alexander 17, Fields 9, Amihere 8.