F1: Hamilton és Verstappen is a rajtrács végéről indul Szocsiban?

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.09.15. 12:34
null
Hamilton és Verstappen is kénytelen lesz bevállalni egy motorcserét még az idén (Fotó: AFP)
Nagy esély van rá, hogy a Formula–1-es Red Bull úgy határoz, bevállalja a motorcserét a monzai baleset okán már háromhelyes rajtbüntetést kapó Max Verstappennél a soron következő Orosz Nagydíjon, ami a Mercedest is hasonló lépésre sarkallhatja.

 

Már jó ideje tudni lehet, hogy a két vb-aspiráns Lewis Hamilton és Max Verstappen kénytelen lesz büntetés ellenében is bevállalni a motorcserét az idény bizonyos pontján, hiszen a különböző balesetek, valamint meghibásodások okán már nem áll a rendelkezésükre elég erőforrás.

Kettejük közül a holland a monzai baleset következményeként kapott 3 helyes rajtbüntetés miatt már alapból is hátrányban lesz a soron következő Orosz Nagydíjon, ráadásul Szocsi papíron nem is a Red Bullnak fekszik jobban, szóval a legfrissebb hírek szerint az osztrákok arra a hétvégére fogják időzíteni a Sergio Péreznél már megeszközölt motorcserét is.

„Még nem döntöttünk róla, de nem hiszem, hogy Szocsiban sokkal jobban lehetne előzni. Oroszország a Mercedes felségterülete volt a múltban, de mi eddig valamennyi pályán versenyképesek voltunk az idén, szóval ha jól alakulnak a dolgok, akkor ott is harcba szállhatnánk vele" – nyilatkozta az osztrák istálló tanácsadója, Helmut Marko.

Ha a Red Bull bevállalja a cserét, az a Mercedest is hasonló lépésre sarkallhatja, hiszen a pályakarakterisztikát nézve Hamilton akár abban az esetben is a riválisa előtt tudna végezni, ha mögüle indulna. Ugyanakkor ez nagy rizikót is rejthet magában, hiszen nem lenne szerencsés az „ezüstnyilak" szempontjából, ha olyan aszfaltcsíkon veszítenének pontot, amely papíron jobban fekszik nekik.

Ami a további versenyeket illeti, Törökországban nem túl könnyű manőverezni, míg Austin Szocsihoz hasonlóan a Mercedesnek kedvezhet jobban, így fontos lenne, hogy Hamilton ott is maximalizálja a megszerezhető pontokat. A legjobb lehetőséget így Mexikó jelenthetné, ahol egyrészről Red Bull-dominancia várható, másrészről viszonylag könnyű is előzni.

Noha ebben az esetben előfordulhat, hogy Hamilton alacsonyabb motormódban lesz kénytelen körözni a következő versenyeken, Mexikótól fogva magasabb fordulatszámon futhatna az erőforrása, hiszen a tervek szerint azt követően már csak négy nagydíj lenne hátra a 2021-es kiírásból.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik