Vágólapra másolva!
Drámai képsorokat nézhetünk végig Lewis Hamilton és Max Verstappen legutóbbi ütközéséről a Forma-1 által utólag közzétett kameraképek segítségével. A felvételeken jól látszik, hogy miként védte meg a glória Hamilton fejét.

Lewis Hamilton és Max Verstappen monzai balesete első és második ránézésre is igen hajmeresztő volt, hát még a hétszeres világbajnok sisakját ért ütést tökéletesen láttató szuperlassítást nézve. Az F1 azonban a baleset után kiadta a Mercedes orrára rögzített 360 fokos kamera képét, amely minden eddiginél érzékletesebben mutatja meg, hogy miként mentette meg a glória a címvédőt a súlyos sérüléstől vagy a még annál is rosszabb végkimeneteltől.

Előbb Hamilton, majd Verstappen 360 fokos kamerájából is megnézhetjük a balesetet

Ez a fajta kamera minden autón megtalálható, a hivatalos közvetítésben azonban nem látható a képe. A balesetről készült felvételeken végignézhetjük, ahogyan a két autó összeér, majd ahogy Verstappen Red Bullja felemelkedik, először a padlólemez oldaldoboz mögötti része találja el a Mercedes glóriáját, miközben az RB16B jobb hátsó kereke leborotválja a Hamilton feje fölötti légbeömlőn található fedélzeti kamerát.

A lendület ezután továbbviszi a Red Bullt, majd az autó kicsit lebukik balra, miközben a padlólemez továbbra is a glóriához préselődik, és ahogy Verstappen autója elkezd csúszni előrefelé, végigborotválja a glóriát, pontosan Hamilton feje mellett. Emiatt az előrefele történő mozgás miatt az addig a Hamilton autójának teteje felett levő, majd a glória szemből bal oldala mellé ledöccenő hátsó kerék végül beesik a versenyző feje felett található lyukba, és eltalálja a hétszeres világbajnok sisakját (megrongálva az azon levő légterelő elemet), amitől Hamilton feje jó láthatóan előrebukik. Nem véletlenül fájlalta a baleset után a nyakát.

Az ütést követően Verstappen Red Bullja tovább mozog előre, a kamera pedig leköveti, ahogyan a Mercedes orrkúpjára esve végül megáll.

Kis sebességnél értek össze, de így is nagy baj történhetett volna, ha nincs a glória Forrás: Daimler AG/LAT Images/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd

A pilóták egymás között vitatják meg a balesetet

A verseny után természetesen a mezőny több tagját is megkérték, mondjon véleményt Hamilton és Verstappen ütközéséről. Míg Fernando Alonso szerint például versenybaleset történt, addig Carlos Sainz nem volt hajlandó állást foglalni, és előrevetítette, hogy az ütközés téma lesz az Orosz Nagydíjon, a pilóták és a versenyigazgató következő találkozóján. „Szerintem az ilyesmi mindig elkerülhető, mivel két ember nem ütközik össze, ha az egyik nem akar. Amikor mindig olyan keményen csatáznak, mint ahogyan kell nekik a bajnoki címért, jobban ki vannak téve az efféle incidenseknek, ahogyan azt a múltban is láttuk. Szerintem az ilyesmi természetes a Forma-1-ben. Amikor két srác a bajnoki címért harcol, hajlamosak sűrűbben összeütközni.

Sainz csapattársa, Charles Leclerc is azon a véleményen volt, hogy semmi meglepő nincs ezekben az ütközésekben. „Normális ilyen baleseteket látni. A bajnoki címért harcolnak, és mindketten nagyon akarnak nyerni, ahogyan én is akarnék, ha abban a pozícióban lennék. Úgyhogy érthetőek az ilyen típusú csaták, ahogyan azt a múltban is láthattuk."