Trend Még sosem tettek meg ekkora távolságot töltés nélkül elektromos teherautóval

Még sosem tettek meg ekkora távolságot töltés nélkül elektromos teherautóval

autopro.hu/V.M. | 2021.09.15 06:17

Még sosem tettek meg ekkora távolságot töltés nélkül elektromos teherautóval

A DPD rekorder teherautója a Continental tesztpályáján | Fotó: DPDgroup Newsroom

Összesen 1099 kilométer megtételével egy átalakított Volvo FH vált a világ legnagyobb távolságát töltés nélkül leküzdő teherautójává. A Guinness rekordot a DPD Switzerland, a Continental és a svájci Futuricum állították fel.

Hirdetés

A rekordkísérlethez használt Volvo FH 680 kilowattórás akkumulátorral rendelkezik, ami teherautók között a legnagyobbnak számít Európában. A járművet, amit a DPD valós szállítási feladatok végzésére használ, a svájci Designwerk Products AG alakította át akkumulátoros elektromos hajtásúra, majd értékesítette a Futuricum márkaneve alatt.

A rekordhoz a Continental egyrészt az EfficientPro gumiabroncsokkal járult hozzá, amiket kifejezetten hosszú utak megtételére, annak megfelelően pedig alacsony gördülési ellenállásúra terveztek.

A Continental ezenkívül a kísérletállításhoz ideális helyszínt is biztosította. A kiválasztott hely a hannoveri Contidrom, a vállalat saját, 2,8 kilométer hosszú ovális tesztpályája volt, ahol kettő vezető összesen 392 kört tett meg az elektromos Volvóval. A kísérlet alatt 4,5 óránként váltották egymást, és átlagosan óránkénti 50 kilométeres sebességgel haladtak a 15,5 tonnás járművel, ami megfelel a napi használat során mérhető átlagos menetsebességnek.

Nem állt melléjük a szerencse

A kezdeti időjárási viszonyok nem voltak ideálisak: a levegő és az útfelület hőmérséklete 14 és 23 Celsius fok volt, míg az állandó 18 kilométer/órás szelet 40 kilométer/órás széllökések kísérték. Ennek ellenére közel 23 óra, egészen pontosan 22 óra 56 perc leforgása alatt 1099 kilométert tettek meg az elektromos teherautóval, anélkül, hogy egyszer is megálltak volna feltölteni annak akkumulátorait.

Kiemelt Partnereink