Beszállítók Fenntartható gumikat fog gyártani a Continental

Fenntartható gumikat fog gyártani a Continental

autopro.hu/P.B. | 2021.09.15 04:22

Fenntartható gumikat fog gyártani a Continental

Fotó: Continental Press Releases

A gumigyártás területén a Continental a fenntarthatóságra, az energiahatékonyságra és az újrahasznosításra fog összpontosítani a jövőben. A cél az, hogy a vállalat teljes mértékben áttérjen a fenntartható anyagok használatára.

Hirdetés

Az elkövetkező években a Continental az abroncsválasztékát a természeti erőforrások gondosabb felhasználása és az energiahatékonyság jegyében kívánja alakítani. A Müncheni Autószalonon egy ezzel kapcsolatos tanulmányt mutat be a Continental, igaz, egyelőre még csak koncepció szintjén létezik a megoldás, de már dolgoznak a gyakorlati megvalósításán.

A cél, hogy középtávon a globális termelést teljesen fenntartható anyagok felhasználására alakítsák át - magyarázta David O'Donnell, a Continental személygépkocsi-gumiabroncsokkal foglalkozó üzletágának vezetője. Hozzátette, hogy a megújuló és újrahasznosított nyersanyagok használatát különösen magas arányra kell kiterjeszteni a teljes értékláncra. Sok gumiabroncs hatékonyabb és tartósabb is lehet az új, könnyű kialakításnak és a speciális futófelületeknek köszönhetően.

A fenti célokat lehetőleg már 2030-ra, de legkésőbb 2050-re érné el a Continental – és közben természetesen piacvezető kíván lenni.

Nem a legzöldebb terület

A hagyományos gumigyártás nem tartozik a környezetbarát iparágak közé. A gumiabroncsok előállításához mindenekelőtt kaucsuk és műanyag szükséges. A természetes kaucsuk beszerzése problémás a délkelet-ázsiai nagyüzemi művelés miatt, ahol a mezőgazdasági területek gyakran az erdőterületek rovására mennek. A szállítási útvonalak is hosszúak - ennek megfelelő szén-dioxid-kibocsátással.

A Conti "Green Concept" programjának célja ezen kérdéses területek kezelése. A tervek szerint több természetes kaucsukot nyernének ki pitypangból, míg az olaj alapú anyagokat megújuló erőforrásokkal kellene helyettesíteni - például növényi olajokból vagy gyantákból. A Goodyear is aktív a területen: az amerikai vállalat a cukornádat, mint lehetséges nyersanyagot vizsgálja.

Újrahasznosítás

Másrészt várhatóan növekedni fog az újrahasznosítás mértéke is – az abroncsokból acél, korom, gumi és poliészter is felhasználható. A Continental bejelentette, hogy 2022-től fokozatosan bevezeti az újrahasznosított PET-palackok használatát.

Végül cél még a gumiabroncsok élettartamának növelése is. A kisebb súly és gördülési ellenállás ezt lehetővé teheti, ami azt jelenti, hogy az autók ezután kevesebb üzemanyagot fogyasztanának. A Münchenben bemutatott koncepció akár 40 százalékkal könnyebb lehet, mint a mai szabványos gumiabroncs – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink