Atompánik Kínában, elfogyott a só a boltokból

Kína betiltotta a japán tengeri ételek importját, és minden fórumon tiltakozik az ellen, hogy a szigetország sugárszennyezett vizet kezdett engedni az óceánba a 2011-es földrengés és cunami miatt megsérült erőműből.

2023. augusztus 25., 20:21

Szerző:

30 évig tart, hogy megszabaduljanak az 1 millió 340 ezer tonnányi szennyezett víztől. Tokió és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint nem lesz semmi baj.

Kína legnagyobb sógyártója pénteken felszólította az embereket, hogy ne vásároljanak pánikszerűen sót, miután Japán előző nap megkezdte a fukusimai atomerőmű tisztított hűtővizének a Csendes-óceánba engedését, annak ellenére, hogy Peking határozottan ellenezte ezt – számolt be a történtekről az MTI híre alapján az rtl.hu.

Az állami tulajdonú National Salt Industry Group, a világ legnagyobb konyhasógyártója közleményben jelentette be, hogy növeli a készleteket, mivel Kína egyes részein az emberek elkezdték felhalmozni a sót.

A szupermarketek polcai kiürültek, az online értékesítési platformokon pedig néhány helyen, köztük Pekingben és Sanghajban elfogyott a só.

Kína ellenezte Japán intézkedését, mondván, a japán kormány nem bizonyította be, hogy a kibocsátott víz biztonságos, és megtiltotta minden vízi termék behozatalát Japánból. Tokió válaszul bírálta Kínát „tudományosan megalapozatlan állítások” terjesztéséért, és fenntartja véleményét, hogy a vízkibocsátás biztonságos, megjegyezve, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) is arra a következtetésre jutott, hogy az emberekre és a környezetre gyakorolt hatás „elhanyagolható”.

„Túlórában dolgozunk a termelésen, a forgalmazáson, és mindent megteszünk a piaci ellátás biztosítása érdekében” – áll a sógyártó cég közleményében. „Kérjük, vásároljanak ésszerűen, és ne vásároljanak pánikszerűen, vakon” – tették hozzá.

A csoport szerint a tengeri só csak 10 százalékát teszi ki az emberek által fogyasztott sónak. A tájékoztatás szerint a sókészlet bőséges, és a készlethiány legfeljebb átmeneti lesz.

(Kiemelt kép: a fukusimai atomerőmű öt évvel a cunami után, Fukusima prefektúra, Futaba, Japán. Fotó: Eric Lafforgue / Hans Lucas via AFP)