Nyílt vízi úszó ob: Betlehem Dávid és Olasz Anna a bajnok

Vágólapra másolva!
2023.06.10. 19:07
null
Betlehem Dávid a magyar bajnok a férfiaknál (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
Betlehem Dávid élete első felnőtt ob-aranyát szerezte 10 kilométeren szombaton a Maty-éren megrendezett nyílt vízi úszó országos bajnokságon.


SZEGEDEN NEM ESETT, a Maty-éren viszont szakadt, ezért 15 perces késéssel rajtolt a nyílt vízi úszók országos bajnoksága – persze, csak miután megérkezett a meteorológiai jelentés, hogy nincs villámveszély.

Aztán a borúra jött a derű, pontosabban a napsütés: míg a férfiak mezőnye a zivatargóc alól ugrott a vízbe, a hölgyekre már sütött a nap, vagyis minden adva volt egy nagyszerű versenyhez.

Arra talán kevesen fogadtak volna, hogy ez a remek viadal ekkora különbséget hoz a két nagyágyú között, mert az, hogy Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid „vágtat végig” a leggyorsabban a tíz kilométeren, már a rajt előtt is biztos volt.

A két veszprémi úszó húzta-rángatta a mezőnyt, hol lassabban, hol gyorsabban tempóztak, aztán a tavaly még a juniorok között aranyat szerző, ám már akkor is a leggyorsabbnak bizonyuló Betlehem robbantott, és immár a nagyok között is magyar bajnoki címet ünnepelhetett – közel negyven másodpercet vert klubtársára.

„Azt hittem, meghúztuk az elejét, erre az első bójánál visszanézek, és kábé azt láttam, hogy többen vagyunk, mint ahányan indultunk, mintha a lányok is utolértek volna minket. Nem gondoltam volna, hogy ennyire nincs sebességünk, úgyhogy onnantól kicsit játszottunk Rasóval (Rasovszky), hol meghúztuk, hol lassítottunk kicsit, igyekeztünk segíteni a csapattársainkat, akik a korosztályosban jöttek. Annak azért örülök, hogy a vége ennyire jól sikerült, kellett egy ilyen jobb verseny a világbajnokság előtt” – értékelt Betlehem Dávid.

A női befutó ennél nagyobb küzdelmet hozott, hiszen öten közel egyszerre értek célba, a két juniorkorú, Szimcsák Mira és Fábián Bettina megelőzte Olasz Annát – koránál fogva viszont utóbbi nyakába került a felnőtt ob-arany.

„Hogy őszinte legyek, nem igazán számolom, ez hányadik nyílt vízi bajnoki aranyérmem, leszámítva egy-két alkalmat, mint amikor a Balatonban a gyomorrontásom miatt kábé a hullámok sodortak partra, azért általában elöl végeztem. Elsősorban az érzés volt a lényeg, mert az év elején nagyon nem úgy sikerültek az edzések, ahogy szerettem volna, most viszont kezd minden a helyére kerülni, és ez vissza is jött a versenyen. Kellett a világbajnokság előtt egy ilyen, hogy végre úgy ment az úszás, ahogy elképzeltem” – összegzett Olasz Anna.

ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, MATY-ÉR
10 km. Férfiak. Országos bajnok:
Betlehem Dávid (Balaton ÚK Veszprém, edző: Szokolai László) 1:51:09.5, 2. Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK Veszprém) 1:51:48.6, 3. Sárkány Zalán (Kőbánya SC) 1:52:48.0. Nők. Ob: Olasz Anna (Szegedi Úszó Egylet, e: Gellért Gábor) 2:02:45.7, 2. Rohács Réka (Kőbánya SC) 2:02:47.4, 3. Balogh Vivien (FTC) 2:02:50.3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik