Botrány: a Népszava szerint riporterét inzultálta és lökdöste egy filmrendező a Könyvhéten

Tősér Ádám, aki a Blokád című, a taxisblokád történetét feldolgozó filmjéről lett híres, nehezen viselte a Népszava riporterének filmkritikáját, ezért a mosdó előtt inzultálta Veszprémben. Az érintett újságíró feljelentést tesz Tősér ellen.

2023. június 10., 18:57

Szerző:

Éppen a mosdó felé tartott a veszprémi Könyvhéten Csákvári Géza, a Népszava újságírója, amikor állítása szerint Tősér Ádám rendező se szó, se beszéd lökdösni és inzultálni kezdte – írta a Népszava szombaton. A Blokád című, a taxisblokád történetét erősen a korabeli MDF-kormánynak kedvező színben elmesélő film rendezője a történtek alapján ugyanis nehezen viselte Csákvárinak a filmről írt, korábbi kritikáját.

Az esetről készült cikk szerint a helyzet Veszprémben teljesen váratlanul durvult el: „a támadó üvölteni kezdett, a többi között lenácizta munkatársunkat, és kilátásba helyezte, hogy »szétveri a pofáját«. Csákvári Géza felállt, hogy jobban tudja védeni magát, a fenyegetőző férfi végül mégsem ütött, két filmrendező, Kocsis Ágnes és Szűcs Dóra nyugtatta meg, és húzta el magával a helyszínről.”

A kritikus azt mondta, először nem is értette a helyzetet, a rendezőt fel sem ismerte, csak később tudta meg, hogy Tősér Ádám támadta meg. Elmondta, valóban kurzusfilmnek tartja Tősér alkotását, de „egy filmkritikus jogában áll, hogy véleményt formáljon egy-egy adott műről. Az újságíró szavaira az erőszak vagy a nyilvános becsmérlés nem lehet válasz. Még akkor sem, ha az alkotó nem nyugszik meg azzal ténnyel, hogy nem kevesebb mint tizennégy kategóriában jelölték Magyar Mozgókép Díjra”.

A Népszava közölte, tettleges becsületsértés miatt feljelentést tesz Tősér Ádám ellen a Veszprémben történtek miatt.

(Kiemelt kép: Tősér Ádám filmrendező. Fotó: Balogh Zoltán / MTI / MTVA)