Ettől tartott mindenki: kitörhet Európa legveszélyesebb vulkánja

NATURE disaster Horizontal
Eddig közel kétezer épületet tarolt le a Cumbre Vieja vulkánból kiömlő láva
Vágólapra másolva!
Egy 1538 óta szunnyadó olasz vulkán kitöréshez közeli állapotba került - számolt be róla a Blikk. 
Vágólapra másolva!

Óriási katasztrófa várható, ha kitör a dél-olaszországi Nápoly közelében található Campi Flegrei vulkán. A kérge egyre gyengül, és emiatt hajlamosabbá vált a kitörésre.

Több mint 1,5 millió ember él a hatalmas föld alatti vulkánkomplexum felett,

és félmillió embernek van otthona a 39 ezer évvel ezelőtti hatalmas kitörés után keletkezett, 11 kilométer hosszú vulkáni kráterben, amely beomlott és részben feltöltődött.

Ha a Campi Flegrei megismételné korábbi legnagyobb kitörését, az olvadt kőzetet és vulkáni gázokat lökne a sztratoszférába,

33,5 méter magas szökőárakat szabadítana fel, és olyan kén- és mérgező hamufelhőt terjesztene, amely évekre globális télbe taszítaná a Földet

- elpusztítva a termést és tömeges kihalást okozva – figyelmeztettek június 9-én a Communications Earth & Environment című folyóiratban.

Bár a Campi Flegrei-t általában szupervulkánként emlegetik, ez nem bizonyított. A szupervulkánok olyan vulkánok, amelyek a legnagyobb erősségű kitöréseket képesek produkálni – a vulkánrobbanási index szerint 8-as fokozatúak –, és eközben több mint 1000 köbkilométer anyagot lövellnek ki.

A Campi Flegrei eddigi legnagyobb kitörése azonban legfeljebb 70 köbkilométernyi anyagot lövellt ki, ami ugyan még mindig a katasztrofális 7-es kategóriába sorolja, nem éri el a szupervulkán szintet. A kitörés felhőjében felszabaduló egyik veszélyes kémiai elem a fluor, amely megfelelő mennyiségben elpusztíthatja a növényeket és az állatoknál fluorózis nevű betegséget okozhat.

Címlapi képünk illusztráció!