„Nemes harcot vív” – Orbán Viktor megvédi a bíróság elé idézett Donald Trumpot

A volt amerikai elnököt azzal vádolják, hogy törvényt szegett, amikor titkos iratokat vitt haza a Fehér Házból, majd pedig akadályozta az igazságügyi minisztériumot és az FBI-t ezek visszaszerzésében. A magyar miniszterelnök a Twitteren üzent Trumpnak.

 

2023. június 10., 12:56

Szerző:

Több száz szigorúan titkos dokumentum helytelen kezelésével vádolják a volt amerikai elnök, Donald Trumpot. Az iratok között amerikai katonai titkok is előfordulnak – idézi a történteket a Telex.

Az amerikai ügyészek 37 pontos vádiratot hoztak nyilvánosságra Donald Trump ellen. Ebben azzal vádolják a volt elnököt, hogy 2021-ben, a Fehér Házból való távozása után az ország legérzékenyebb biztonsági titkait tette ki nagy kockázatnak.

Azt állítják, hogy rosszul kezelte a titkos amerikai atomprogramról és egy esetleges támadás esetén a belföldi sebezhetőségről szóló információkat tartalmazó minősített dokumentumokat. Az is felmerült, hogy Trump hazudott a kormánytisztviselőknek, akik megpróbálták a dokumentumokat visszakapni tőle. Ha beigazolódik a vád, Trump akár 20 év börtönbüntetést is kaphat.

Áprilisban a manhattani kerületi ügyész emelt vádat a politikus ellen, aki ügyvédjén keresztül 130 ezer dollár kenőpénzt fizetett egy pornósztárnak 2016-ban, hogy hallgasson a légyottról. Ezt követően pedig a vádak szerint üzleti dokumentumokat hamisított annak érdekében, hogy eltitkolja afférját az amerikai választók elől a 2016-os elnökválasztási kampány hajrájában.

Orbán Viktor amint áprilisban, úgy most is kiáll a tárgyalás előtt álló Trump mellett. Twitter-üzenetében azzal bátorította a volt elnököt, hogy „nemes harcot vív és soha ne adja fel”.

(Kiemelt kép: Donald J. Trump, az Egyesült Államok elnöke 2019. május 13-án, hétfőn találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel a washingtoni Fehér Ház Ovális Irodájában. Fotó: CHRIS KLEPONIS / Consolidated News Photos / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.