kapubanner for mobile
Megjelent: 11 hónapja

A magyar pályakezdő fiatalok majdnem fele külföldön tervez elhelyezkedni

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok számára munkahely választás során a versenyképes fizetés a legmeghatározóbb tényező. A pályakezdők nettó bérigénye átlagosan 379 000 Ft, ami 17%-os növekedés a tavalyi adatokhoz képest, míg a nemek közötti bérigény szakadék 20%-on stagnál. A fiatalok közel fele tervez külföldön elhelyezkedni a következő öt évben belül,

A Zyntern hatodik alkalommal rendezte meg A Nagy Pályakezdő Kutatását, melynek fókuszában a magyarországi fiatalok (16-28 éves korosztály) munkaerőpiaci preferenciáinak vizsgálata állt. A kutatás többek között azokra a kérdésekre kereste a választ, hogy milyen szempontokat vesznek figyelembe a pályakezdők munkahely választás során, mekkora a nettó fizetési igényük és milyen munkáltatókat találnak vonzónak. Jelen összefoglalóban a kutatás eredményeinek első áttekintése olvasható 3000 kitöltő válaszai alapján. A kutatás különböző területeinek részletes elemzése, valamint a teljes kutatási összefoglaló hamarosan közzétételre kerül.

A kitöltők demográfiai adatai

A kutatásban részt vevő 3000 fő 40%-a férfi, 60%-a pedig nő volt. A legnagyobb arányban (47%), a 20-22 éves korosztály képviseltette magát. Lokáció alapján, a válaszadók aránya 65%-ban budapestiekből, 35%-ban vidékiekből állt össze. Idén több mint 60 intézmény képviselőitől és több, mint 10 különböző szakterületről érkeztek válaszok.

Legfontosabb munkahelyválasztási preferenciák

A kitöltők munkahelyválasztási preferencia sorrendjében az első helyet a versenyképes fizetés kapta. Hasonlóan fontos szempont volt még a fiatalok számára a teljesítményük elismerése és a jó csapatban való munkavégzés. A pályakezdők szem előtt tartják továbbá, ha egy munkáltató megbízható és stabil, valamint biztosít számukra fejlődési- és karrierlehetőséget.

Érdekesség, hogy az otthoni munkavégzés, azaz a home office, inkább a lista vége felé helyezkedik el, ahogyan a társadalmi felelősségvállalás is. Bár fontos megjegyezni, hogy a listában szereplő szempontok mindegyike jelentősséggel bír és 6-os skálán 4 körüli érték volt a legalacsonyabb pontszám.

A nők általában fontosabbnak értékelték egy munkahelynél a megbízhatóságot, sokszínűséget és a vállalat társadalmi felelősség vállalását, mint a férfiak. Ezzel szemben a férfiaknak lényegesebb a kiemelkedő és friss technológiákkal való munkavégzés.

A fővárosi kitöltők magasabbra értékelték a vállalat nemzetközi hátterét, az otthoni munkavégzést és a versenyképes fizetést, míg a vidéki válaszadóknak fontosabb a vállalat társadalmi felelősségvállalása és hírneve.

Fizetési igények

A válaszadók átlag fizetési igénye nettó 378 600 Ft volt, ami 17%-kal, 57 000 forinttal több, mint 2022-ben. A kitöltők legnagyobb arányban a 301 000 - 325 000 forintos bérsávot jelölték meg, mint ideális pályakezdő fizetést. A férfi (423 800 Ft) és a női (351 800 Ft) fizetési igények között 20%-os szakadék húzódik, ami több mint 70 000 Ft különbséget jelent. Ez az arány az előző évben szintén 20% volt, 2021-es adatok alapján pedig 15%. A fővárosi és vidéki kitöltők átlag nettó fizetési igénye nem mutat a nemekhez hasonló,  jelentős különbséget. A budapestiek átlagos bérigénye 381 000 Ft, míg a vidékieké csupán 7000 forinttal marad el ettől (374 000 Ft).

Szakterületi bontásban nézve, a legmagasabb átlagos fizetési igényeket az mérnök (440 000 Ft), az IT/Technológia (430 000 Ft), valamint az államtudomány (383 000 Ft) területeken várnák a válaszadók. Ezzel szemben a legalacsonyabb igényei az agrár (335 000 Ft) és a bölcsészettudomány (329 000 Ft) területen tanuló és dolgozó fiataloknak voltak. Érdekesség, hogy a gimnazisták nettó bérigénye (334 000 Ft) magasabb, mint a bölcsész szakterületet képviselő kitöltőké.

Milyen típusú munkahelyen dolgoznának a fiatalok szívesen

A különböző munkáltatói típusok közül a pályakezdők számára a legvonzóbbak a nemzetközi nagyvállalatok, a kitöltők 71% dolgozna szívesen ezen szektorban. Népszerűek továbbá a kis- vagy középvállalatok (55%), illetve a hazai nagyvállalatok (52%). Az állami szektorban azonban a fiatalok kevesebé gondolkoznak (15%).

A nemzetközi nagyvállalatok népszerűségét az is indokolja, hogy a kutatásban részt vevő fiatalok 47%-a tervez az elkövetkezendő 5 évben külföldön munkát vállalni. Érdekesség továbbá, hogy míg az idősebb korosztály vállalkozási kedve csökkent a tavalyi évhez képest, a 16-19 éves kitöltők több mint fele saját vállalkozásban gondolkozik hosszú távon.

Információs csatornák

A válaszadók leginkább az adott vállalat honlapján, karrieroldalakon és ismerősökön keresztül tájékozódnak a cégekről munkakeresés, jelentkezés során. Kevésbé jellemző erre a célra az Instagram, a YouTube és a TikTok használata.

Legvonzóbb munkáltatók

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is megkérdeztük a pályakezdő fiatalokat, mely munkaadókat tartják a legvonzóbbnak. A kitöltők azokat a munkahelyeket, ahol szívesen dolgoznának, szabadszavas formában, maximum 5 cég említésével adhatták meg.  A legnépszerűbb munkáltatók versenyét a Robert Bosch Kft. nyerte, második helyen a Magyar Telekom Nyrt., harmadikon pedig az OTP Bank Nyrt. végzett. Az élvonaban helyett kapott még a Richter Gedeon Nyrt., a MOL Nyrt., az Audi Hungaria Zrt., a KPMG Hungary, az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt., az Egis Gyógyszergyár Nyrt, a Samsung Zrt., a Google Hungary Kft., a Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft., a Nestlé Hungária Kft., a Vodafone Magyarország Zrt. és a Mercedes-Benz Hungária Kft.

Idén a TOP 30-ban kereskedelmi láncok, big4-ok, bankok, FMCG-k, globális technológiai vállalatok és állami szereplők is helyet kaptak. A részletes és iparági toplisták június végétől lesznek elérhetőek.

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A kiküldetés a legelőnyösebb, avagy fontos tájékozódni a külföldi munkavállalás lehetőségeiről

A külföldi munkavállalásnál a kiküldetés előnyeire hívta fel a figyelmet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) keddi... Teljes cikk

Lehet távmunkázni, csak előléptetés nem jár érte

A világ egyik legnagyobb technológiai vállalatának tartott Dell új irányelvei szerint nem jár előléptetés azoknak a munkavállalóknak, akik nem... Teljes cikk

Sok vezetőt hozhat nehéz helyzetbe az új bevándorlási törvény

Sok hazai vállalatnak okoz problémát, hogy vezető vagy magas pozícióban lévő külföldi kollégáik papíron igazolt végzettség hiányában az új... Teljes cikk