Novák Katalin bemutatta a béke felé vezető öt pontját

Vágólapra másolva!
A magyar emberek a törökök mellett vannak, mi a bajban is ott voltunk. A magyarokat megrendítette a borzalmas török földrengés, mélyen átérezzük a fájdalmukat, és amiben tudtunk, segítettünk - minderről Novák Katalin köztársasági elnök beszélt Ankarában a Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tartott szerdai tájékoztatóján. A török köztársaság első embere köszönetet mondott a magyar mentőcsapatok tevékenységéért a földrengés után. Novák Katalin bemutatta azt az öt pontot, ami elvezethet a békéhez. 
Vágólapra másolva!

Erdogan török elnök a tájékoztató elején arról eszélt, hogy Magyarország stratégiai partner. A baráti magyar népnek köszönetet mondott a segítségért a török elnök. A magyar mentőcsapatok azonnal az országba érkeztek a földrengés után, és 35 embert mentettek ki. Emlékeztetett arra, hogy az 1999-es földrengés idején is segítette Magyarország a törököket.

Erdogan közölte, hogy minden téren el kívánják mélyíteni az együttműködést. 2023. december 18-án a török-magyar baráti egyezmény 100. évfordulóját ünneplik, majd pedig 2024-ben török-magyar kulturális évad lesz.

Erdogan az orosz-ukrán háborúról azt mondta, hogy nagy erőfeszítéseket tesznek a párbeszédért a két fél között, diplomáciai megoldás kell. Magyarországra továbbra is érkezik majd földgáz a Török Áramlaton, és együttműködnek, hogy az azeri gáz eljusson Magyarországra - mondta Erdogan.

Novák Katalin: Mélyen átérezzük a török emberek fájdalmát Forrás: Origo

Novák Katalin: Mélyen átérezzük a török emberek fájdalmát

Novák Katalin magyar államfő is arról beszélt, hogy a magyar emberek a törökök mellett vannak. Az államfő szerint a magyarokat megrendítette a borzalmas török földrengés.

Fel sem tudjuk fogni annak az 50 ezer embernek a fájdalmát, akik a rokonaikat vesztették el." Novák Katalin is köszönetet mondott a magyar mentőcsapatoknak.

A magyar köztársasági elnök rámutatott arra, hogy a magyarok példátlan összefogásról tettek tanubizonyságot, és segítettek a földrengés után.

Szólt arról is, hogy orvosi eszközök, gyógyszerek szállításán felül újjáépítési feladatokat is vállalt Magyarország.

Közvetlen fenyegetettség

Novák Katalin arról is beszélt, hogy mivel Magyarország szomszédos Ukrajnával, közvetlen fenyegetettségben élünk. Magyar emberek is meghaltak már a háborúban.

- hívta fel a figyelmet az államfő. Szólt arról is, hogy mielőbb igazságos békére van szükség, és nem szabad, hogy a háború eszkalálódjon.

A köztársasági elnök az illegális migrációról azt mondta, hogy Törökországnak kulcsszerepe van abban, hogy azt megállítsák. Mi bővítéspártiak vagyunk az uniót illetően, elsősorban a Nyugat-Balkán ügyében - mondta az államfő. Finnország NATO-csatlakozásáról pozitív döntés született, a svéd csatlakozásról már zajlik a vita.

Törökország segít a magyar energiabiztonság garantálásában - fejtette ki az államfő. A Török Áramlaton keresztül biztosítva lesz Magyarország energiaellátása.

A 2024-es kulturális évadról azt mondta, reméli, hogy Erdogannal közösen indíthatják el.

Erdogan elmondta, mi zavarja nagyon Putyint

Erdogan kérdésre válaszolva elmondta, a béke kétségtelenül az országok jövőjét befolyásoló legfontosabb dolog, míg a háború a legnagyobb fenyegetést jelenti.

MI MIND AZ UKRÁN, MIND AZ OROSZ FÉLLEL FENNTARTJUK A PÁRBESZÉDET


- mondta a török elnök.

- ismertette Erdogan. A legkevésbé fejlett országokba kell eljuttatni ezeket a szállítmányokat - mondta a török elnök. Szeretnénk, ha minél előbb béke lenne a harcoló felek között - mondta.

Novák Katalin öt pontja

A béke kell legyen a végső célunk - mondta Novák Katalin, majd bemutatta azt az öt pontot, ami elvezethet a harcok befejezéséhez. Elsősorban szándék kell a béke iránt, másodsorban mindent meg kell tenni a háború eszkalációjának elkerülésére - mondta az államfő. Nem táplálni, hanem hűteni kell a feszültségeket - tette hozzá. A köztársasági elnök szerint asztalhoz kell ülnie a háborúzó feleknek, végül pedig egy olyan béketervre van szükség, amely nem jár Oroszország győzelmével.