A bolygó melegedésével a fák egy extra hónappal tovább növekednek

fa
A tanulmány azt mutatja, hogy a fák 15%-kal hosszabb ideig maradnak a fán, mint egy évszázada.
Vágólapra másolva!
Egy új kutatás azt mutatja, hogy a globális felmelegedés megváltoztatja a fák növekedési módját. - írja a BBC rudomány rovata.
Vágólapra másolva!

Ohio északnyugati részénlévő keményfákat tanulmányozó kutatók azt mondják, hogy egy évszázados melegedés átlagosan egy hónappal megnyújtotta éves növekedési időszakukat.

Az Ohioi Állami Egyetem tudósai összehasonlították legfrissebb megfigyeléseket egy helyi farmer által a 19. sázadban tett részletes jegyzeteivel.

Azt mondják, hogy a kutatáshatással van arra, hogy a különböző fafajok hogyan fognak megbirkózni a jövőbeni klímaváltozással.

1883 és 1912 közt Thomas Mikesell földműves pedáns jegyzeteket csinált a helyi fanövekedésről, csapadékról és hőmérsékletről szülővárosában az Ohiobeli Wauseonban.

Bolygónk 1.1 Celsius-fokkal melegedett a körülbelül 200 évvel ezelőtti ipari forradalom óta. A kutatók azt mondják, hogy Mitchell megfigyelései csaknem egyedülálló melegedés előtti adathalmaz, mely összehasnonlítható a modern időkkel.

Kellen Calinger-Yoak professzor, a tanulmány vezető szerzője Wauseonba utazott 2010 és 2014 közt tavasszal és ősszel, hogy megfigyeljen 7 különböző keményfafajt.

Azt mondta a levelek körülbelül 15%-kal tovább maradnak a fán, mint tették Mikesell napjaiban.

Calinger-Yoak azt mondja, a dolgok nem úgy vannak mint voltak – igen nagyon mások. Egy teljes hónappal meghosszabbodott növekedés óriási, amikor egy nagyon rövid időszak alatt történnek a változások.

A fajok eltérő módon reagálnak a melegedő hőmérsékletre - legtöbbjük tovább megtartja levele színét ősszel, de néhányan korábban rügyeznek.

A tanulmány azt mutatja, hogy a fák 15%-kal hosszabb ideig maradnak a fán, mint egy évszázada. Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-65037659

A hosszabb növekedési időszak következményei ismeretlenek.

A fák kulcsfonosságúak a bolygót melegítő szén-dioxid atmoszférából való kiszívásában,

és a kutatók azt mondják, hogy egy hosszabb növekedési periódus valószínűleg azt jelenti, hogy több szén-dioxidot távolítanak el. De figyelmeztetnek, hogy a magasabb, ingadozó hőmérsékletek stressznek tehetik ki a fákat,olyan módkön, melyek eddig ismeretlenek.

A fák eltérő módon reagálnak a magasabb hőmérsékletekre. Calinger-Yoak professzor azt mondta, hogy több fajspecifikus kutatásra van szükség, tekintettel faültetés szerepére a klímaváltozás limitálásában.

Callinger-Yoak azt mondta: "Amikor egy viszonylag alacsony költségű enyhítő stratégiáról gondolkodunk, egy csomó fa ültetése, ami elszívja a szén-dioxidot a levegőből, egy igazán jó stratégia, de ezen tevékenységek támogatásához bizonyítékra van szükség az ebből származó előny szintjére."

(Forrás: BBC News: https://www.bbc.com/)