Kerékpár: jövőre kiszállhat Valter csapatának főtámogatója – sajtóhír

Vágólapra másolva!
2023.03.29. 16:45
null
A Jumbo-Visma idei Sanremo–Milánó versenyen szereplő csapata – a magyar bajnoki trikóban Valter Attila (Fotó: Getty Images)
Egybehangzó holland sajtóhírek szerint 2024 végén a Valter Attilát is foglalkoztató Jumbo-Visma egyik fele, a holland élelmiszeráruház-lánc, a Jumbo újragondolja a profi kerékpársport támogatását, és könnyen lehet, hogy nem első számú támogatóként folytatja tevékenységét.

 

Napjaink talán legjobb profi kerékpároscsapatának, a holland Jumbo-Vismának főtámogatója, a Jumbo egybehangzó holland sajtóinformációk szerint a jövő év végén felülvizsgálja támogatási szerződését. Az Algemeen Dagblad értesülései szerint ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a Jumbo végleg kiszállna a kerékpársport támogatásából, sokkal inkább azt valószínűsíti a lap, hogy hátrébb lép a jelenlegi főszponzori státuszából, és 2024 után inkább társszponzorként működne a csapat mellett továbbra is – ennek részleteit azonban még ki kell dolgozni, viszont ha nem sikerül, akkor a kiszállás sem elképzelhetetlen.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a mostani hír nem minden előzmény nélküli: mint megírtuk, tavaly szeptemberben pénzmosás gyanúja miatt előállították Frits van Eerdet, a Jumbo vezérigazgatóját, s házkutatást tartottak nála. Van Eerd ezt követően lemondott a cégben betöltött posztjáról. Tavaly decemberben ráadásul elhunyt a cég alapítója, Karel van Eerd, így tovább csökkent az alapító család befolyása a cég vezetésében.

A Jumbo 2014-ben kezdett a kerékpársport támogatásával foglalkozni, amikor a korábban Belkinnek – még korábban Rabobanknak, előtte meg Colnag-Deccának – nevezett csapat támogatója lett a holland Lottóval közösen. A lottójáték aztán 2018 végén kiszállt a Jumbo mellől, s érkezett helyére a norvég szoftverfejlesztő cég, a Visma, amely öt évre szóló szerződést kötött a holland csapattal.

Holland sajtóhírek szerint egyébként a Jumbo évi 20 millióval szállt be a kerékpárcsapat támogatásába, és szintén az Algemeen Dagblad híre, hogy ezt az összeget a decemberben elhunyt alapító kifejezett kérésére utalták át a kerekeseknek.

A Jumbo egyébként nemcsak a bringásokat támogatja, a gyorskorcsolyacsapata is Jumbo Visma néven fut, továbbá az élelmiszerlánc – amelynek az ezredforduló környékén még csak 36 boltja volt Hollandiában – mára a holland és belga piac 21 százalékát birtokolja, és több mint 740 boltjával, szupermarketjével a piac második legnagyobb szereplőjének számít.

A csapat tavaly augusztus végén jelentette be, hogy idén januártól a versenyzője lesz Valter Attila, aki 2025 végéig érvényes szerződést írt alá.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik