Sportrádió: Világszínvonalú edzőnk kevés van – Madaras Norbert

Vágólapra másolva!
2023.03.29. 17:41
null
„Sokat köszönhetek a Fradinak” (Fotó: Földi Imre)
A Sportrádió vendége volt Madaras Norbert kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke. Az exkluzív interjúban szó esett többek között az elnöki feladatkör mindennapjairól, a vezető magányáról, arról, hogy a többi látványsportág megelőzte a vízilabdát, arról, hogy kevés az igazán jó edző, a szabályváltoztatásról, a Nemzet Aranyai című film jelentőségéről és Benedek Tiborról is.

 

Első nagyinterjúját a Nemzeti Sportnak adta az elnöki kinevezéskor, a másodikat a Sportrádió stúdiójában, a Hazafutásban Szegő Tibornak.

Madaras Norbert a játékoskarrier utáni munkájáról:

„Mindig megteszem, és most is köszönöm azt a bizalmat, amit kaptam. A 2018-as bajnoki cím megnyerése után szombat este kimásztam a medencéből, letettem a sapkámat szombat este, és hétfő fél kilenctől elkezdtem dolgozni szakosztályvezetőként. Valós tapasztalat nélkül, még akkor is, ha sok helyen beleláttam a munkába, láttam és figyeltem, főleg az utolsó években. Voltak ötleteim, voltak gondolataim, voltak beszélgetéseink, és az emberek látták, hogy alkalmas vagyok a vezetésre. Sokat tanultam, és sokat köszönhetek a Fradinak. A legnagyobb, legjobb szakosztály lett az FTC, és én beleláttam egy nagy klub általános működésébe, ami hasonló, mint egy szövetségé.”

A vízilabda általános helyzetéről:

„A többi látványsportág megelőzött minket. Mi nem nagyon jól jöttünk át a XXI. századba, talán pont az kényelmesített el minket, hogy a válogatott nagyon jól játszott, de közben nem figyeltünk arra, hogy például kevesebben néznek minket. Nem építettük fel magunkat, nem építettük fel a játékosainkat. Kisebb dolgokban is fejlődhetnénk. Például lehetne jobb honlapunk, ami szolgáltatóbb, és ugyanez vonatkozik a szövetségre is. Pici, de fontos dolgok ezek.”

Az utánpótlásról:

„Edzőt mindig a feladathoz választunk. Vannak jó utánpótlásedzőink, akad néhány jó felnőttedző is. Ez nem a klubok hibája, de valahogy nem alakult ki az a folyamatos fejlődés, aminek kellett volna. Egy vagy két kezemen meg tudom számolni, hogy kik azok az edzők, akik XXI. századiak, naprakészek és szívesen adnék a kezükbe egy vízilabdacsapatot. Nem azt mondom, hogy a többi edző nem nagyon jó, de világszínvonalú edzőnk kevés van, és ezt vállalom.”

A férfiválogatottról:

„Ez egy fiatal csapat, amely mutatta már mindkét oldalát. Néha nagyon hullámzó a teljesítménye, ezen mindenképpen kell változtatni, egyfajta stabilitásra van szükség. A mostani világkupán volt alkalma, lehetősége és bátorsága Varga Zsoltnak fiatalítani, és ezt meg is kellett tennie, mert ez volt az utolsó alkalom, amikor tét nélkül végre lehetett hajtani. Fukuokába, a világbajnokságra már a legjobb csapattal kell utazni, mert aki döntőzik, kijut az olimpiára.”

A Nemzet Aranyai című filmről, amelyet április 20-án mutatnak be:

„Amikor megtudtam, hogy készül a film, eszembe jutott, hogy van két fiam, és most ők is megtudhatják, hogyan születtek ezek a sikerek, amelyeket még az ő születésük előtt értünk el. Nem véletlen, hogy ez a csapat ilyen sokáig jól működött. Tök jó bemutatni, hogy mitől működhetett ez az egész, ami az én fejemben már túlmutat a vízilabdán.”

Benedek Tiborról:

„Az ő hiánya minden szempontból fájó. Ezekben (a sikerekben) nemhogy vastagon benne volt, hanem az egyik alapját jelentette. Nemcsak kiváló játékos, hanem nagybetűs KAPITÁNY is volt, és neki is méltó emléket állít a film.”

A teljes interjút ide kattintva hallgathatja meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik